Полицайката Анна - миска, певица и журналистка

Полицайката Анна - миска, певица и журналистка | StandartNews.com

Сгафилата с расистки коментар служителка на МВР вероятно ще бъде уволнена

Кой е най-известният полицай в държавата? От седмица насам гаранцията е на 100 процента - това е хубавата Анна Витанова. Тя се тагна в социалната мрежа Фейсбук от протеста в Орландовци. Униформената обаче не показа как пази реда в столичния квартал, а написа пиперливи коментари за размириците в ромското гето. Хубавата Анна качи снимка, на която позира заедно със свой колега. И двамата са с полицейски униформи, а под фотоса пише "feeling" (вид настроение, което може да определяме във Фейсбук) "да ни развържат ръцете". Приятел на чернокосата полицайка е написал под поста: "Искам да вляза с моите кучета за 15 минути, не повече!!!". В отговор тя му пише: "Идвай, Краси. Аз ти разрешавам :)". Снимката светкавично се разпространи в социалните мрежи и бързо след това

нейният профил беше закрит

На мига, след като медиите гръмнаха, тя стана обект на дисциплинарна проверка в МВР. "168 часа" съобщи, че в резултат на проверката Витанова ще бъде уволнена от служба заради непремерените си изявления в социалните мрежи. Междувременно във Фейсбук бяха създадени две групи в нейна защита, в едната от които за няколко се записаха над хиляда човека. Според нейните почитатели, министерството е започнало вътрешна саморазправа със своите служители. Други смятат, че системата трябва напълно да я подкрепи.

Анна Витанова не за пръв път попада във фокуса на вниманието на медиите и обществото. Полицайката набра огромна популярност по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г. В "нощта на белия автобус" тя бе снимана от камерите на телевизиите как прилага насилие срещу протестиращи. По-късно заяви пред медии, че демонстранти са я удряли и

показа превързаната си ръка

После обаче беше засечена да катери връх Бузлуджа във видимо добро здраве заедно с група млади социалисти. Пустият му Фейсбук отново не беше на нейна страна. Но пък реакциите срещу хубавата Анна никога не са били еднозначни. Може би защото Витанова е била и от двете страни на барикадата. Има невероятно богата биография и очевидно не е тясно скроена - ще прости на зле държащите се с нея. Защото, ако не е с униформа, тя би застанала в редиците на протестиращите, а не при управляващите. Ани Витанова е от същата каста и е принудена заради професионалните си ангажименти да работи срещу 700 лева на барикадата или в Орландовци. Е, според един известен сайт, за екшъна в "нощта на белия автобус" получи 200 лева награда.

Мнозина медии захапаха здраво Анна, но малцина знаят, че тя също е била журналистка. В продължение на 9 години от 1998 до 2007 г. репортерства сред шапкарите от военното министерство, а после води новини в "Евроком".

Сблъсъкът с двойствената природа на властта

я дразни още тогава. Затова тя избира да дири справедливост и отива да работи в полицията. Преминава конкурси, след това за повече от година кара подготовка в Пазарджик. Първоначално работи в гранична полиция на летището, но се мести в конния взвод към столичната полиция. Качването на кон е поредното предизвикателство в живота й. Дават й Дисниленд, но по-късно пада лошо от него и се отказва. "Конете са страхливи животни и никога не знаеш каква ще е следващата им реакция", твърди тя. През 1994 г. е втора на прочутия конкурс "Кюстендилска пролет". Учи пеене в средното музикално училище в града под Хисарлъка. "Гласът ми бе слаб, преподавателите искаха да бъда инструменталистка, но аз се заинатих и приключих с музиката, макар да свирех дълго време на китара и пиано", разказва Анна. Започва да учи икономика във Варненския свободен университет, но разбира, че това не е мечтата на живота й. 9-те години в телевизията й носят повече дисонанс, отколкото щастливи мигове. Сега твърди, че работата на полицая е нещо, което я крепи. "Охраняваме футболни срещи. Там жестокостта, насилието е в пъти по-голямо", разкрива хубавата Анна. И до ден днешен се кълне, че е невинна за побоя през 2013 година.

"Жалко, че не могат да разберат - не сме от двете страни на барикадата. Трябва да сме заедно срещу лошите управляващи", казва с усмивка Витанова пред "Стандарт" още през 2013 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай