Пети ден на протести

Пети ден на протести | StandartNews.com

София. Пети ден се провеждат протести срещу правителството. хиляди хора отново се събраха пред Министерския съвет и впоследствие се отправиха към площада на Народното събрание и Орлов мост. Оттам голяма група хора отново тръгнаха отново по бул. "Евлоги Георгиев" към партийните централи.

Пред централата на ГЕРБ те се спряха и скандираха "Мафия". Недоволните граждани останаха само няколко минути пред централата на ГЕРБ и продължават към централата на БСП по бул. „Витоша". Там също освиркваха и скандираха. Въпреки призивите да не продължават към Атака, хората се отправиха натам. Полицията обаче отцепила района при бул. "Дондуков" и не им дава да продължат към централата на националистите. Блокиран е достъпът и по други улици в района.

Вече е възстановено е движението по бул. „Васил Левски" и около СУ „Св. Климент Охридски".

Първоначално хората бяха по-малко или се криеха по сенките наоколо, но после се събраха отново няколко хиляди.

По късно на площада в колона нахлуха няколко десетки души със съмнителна визия и облекло. Пред репортер на Стандарт те обясниха, че са са от Национално движение Свобода и са с Павел Чернев, както и че са дошли да пазят лидера си, ако хора на Атака решат да правят провокации.

Впоследствие един от тях беше отведен в Първо РПУ за проверка на самоличността. Той отказа да покаже документи за самоличност при проверка от полицаите.

Около 7 000 души са протестиращите, има задържани

От началото на днешния протест в столицата до 20 часа 9 души са задържани в столичното Пето РУП. За част от тях е получена информация от самите протестиращи, съобщи пресцентърът на МВР. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Има и такива без документи за самоличност. Служители на реда са разпознали мъж, който снощи хвърлял предмети по време на протеста пред централа на една от политическите партии. Той също е задържан.

С помощта на гражданите са локализирани групи, за които има данни, че подготвят безредици. Полицията предприема всички необходими мерки за обезпечаването на спокойното протичане на протеста и сигурността.

МВР призовава всички граждани да запазят мирния характер на протеста и да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за провокации и нарушаване на обществения ред.

Хората отново скандират "Оставка", но този път има и много плакати, насочени срещу Атака и Волен Сидеров.

Междувременно се оказа, че някой е успял да постави пита с пчели под климатици на съседната на Министерския съвет сграда (на Агенцията по заетостта) и те тормозят протестиращите.

Заради вчерашния конфликт между протестиращите и симпатизанти на Атака и Волен Сидеров, от сутринта в мрежата текат призиви за спиране на обиколките по партийните централи и конкретно до тази на националистическата партия. Вълната е под надслова #ignorevolen и вече е подкрепена от стотици хора в социалните мрежи. Заради съобщения, че са възможни умишлени провокации, са многобройни и призивите хората да не се поддават на такива и протестът да остане мирен. През изминалите четири дни полицията не регистрира инциденти, с изключение на среднощния сблъсък на протестите с Атака.

Междурвеменно симпатизанти на Атака отново се барикадираха пред централата си. Според данни те са около стотина души. Партията твърди, че протестът е разрешен от Столична община.

Демонстрации са планирани и в други големи градове в страната.

Недоволството започна след избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Впоследствие Пеевски обяви готовност да се оттегли, а депутатите обещаха да отменят петъчното си решение.

В социалните мрежи се разпространява и "Наръчник за позитивно протестиране"

1) Преди всичко пазете себе си и близките си. Това е най-важното!
2) Участвайте само в установения досега маршрут Ларгото-НС-Орлов мост.
3) Носете цветни дрехи и плакати с позитивни послания, не носете качулки и други подобни. Усмихвайте се!
4) Пазете полицаите и им оказвайте съдействие (те също не са от олигархията ;)).
5) Ако има опити за провокации, дръжте се най-малко на 5м от провокаторите, направете "санитарна зона" около тях. Нека се видят кои и колко са. Площадите са големи, има място да протестираме истински без провокатори.
Последна) #Усмихнисебе!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай