ОБЗОР НА ЗИМНИТЕ БЕДСТВИЯ: Жена роди в БТР, потъна кораб в Поморие

ОБЗОР НА ЗИМНИТЕ БЕДСТВИЯ: Жена роди в БТР, потъна кораб в Поморие | StandartNews.com

Жена от село Лозенец край Добрич роди в БТР на път за болницата. Малко след 7 ч. вчера екип на пожарната в областния град и лекари потеглили към селото, за да вземат бъдещата майка и да я откарат в болницата в Добрич. Раждането обаче е започнало преди село Росеново, съобщи по радио „Добруджа" комисар Дарин Димитров.  Минало успешно и бебето проплакало във верижната машина.

Междувременно екип на спешна помощ от Варна закъса вчера в преспите близо до село Радан Войвода. Лекарите също пътували към родилка. Тръгнали с високопроходима кола, но закъсали на пътя. Областният управител на Варна Стоян Пасев и двама кметове помогнали с координацията. Нова линейка пресрещнала колата на роднините, които тръгнали да транспортират родилката и тя е пристигнала успешно във Варна, където е настанена в болница. Малко по-късно е изпратена друга кола, която да прибере от снежния капан първия лекарски екип. За щастие всичко приключило успешно.

Бедствие в Главиница,
Силистра в бял капан

Силистра се оказа в снежен капан. Всички пътища към областта са затворени. Снегът и силният вятър трупат преспи и правят шосетата в крайдунавска Добруджа непроходими, съобщават от клона на АПИ в града.
42 машини чистят второкласните и третокласни пътища в областта, но бурният вятър образува нови навявания и трупа преспи. През нощта срещу вторник не тръгнаха автобусите от Силистра за София. Спряна беше и обратната линия от столицата към добруджанския град.
През нощта срещу вторник в снежния капан са затънали два автомобила край селата Стефан Караджа и Белица. Аварийни екипи са извадили от преспите бедстващите хора, сигнали за други произшествия по пътищата няма.
Най-тежко вчера бе положението в община Главиница, където бе обявено частично бедствено положение. Четири селища са напълно откъснати от света. Спряно е движението от общинския център Главиница към селата Сокол, Зафирово, Долно Ряхово и Малък Преславец. Затворен е и разклонът от село Сокол към Суходол и Бащино.

Станка Христова

Влак затъна
край Самуил

Влак аварира в преспите край гара Самуил в нощта срещу вторник. Локомотивът заседнал в снега и композицията била пусната в движение часове по късно, след като резервна машина, изпратена специално от гара Горна Оряховица, не изтеглила вагоните. Няма данни за бедстващи пътници, стана ясно по време на заседанието наобластния кризисен щаб в Разград.

Сложна остава зимната обстановка в Лудогорието. Затворен е пътят Разград – Русе, а роторни машини прокарват път през преспите по шосето за Кубрат и Исперих. Още в понеделник всички болни на хемодиализа от областта бяха хоспитализирани по спешност в болниците в Разград и Русе и ще останат там докато движението по пътищата не възстанови нормалния си ритъм. Въпреки тежката зима в област Разград няма селища без ток и вода, съобщиха от щаба.

Станка Христова

Затворници чистят улиците във Враца

Села в района на град Кула от два дни са откъснати от света. Няма достъп до всички села на община Бойница. Дано никой не се разболее, иначе хората си имат запаси от хранителни продукти, обясни животът под снега кметът на общината Анета Генчева.

В същия район откъснато от света е и село Киреево, община Макреш. Снегът е натрупал покривка от 1 м, а преспите надминават 2 метра, съобщи кметът Маргарита Георгиева. Пътят до селото не е чистен, но с трактор кметството разчиства основните улици. От Видин е докаран хляб, но достъпът до по-близкия град Кула е прекъснат от снега. По 18-километровото трасе има големи навявания.

Видинското общинско комунално звено чисти улиците от 2 часа след полунощ. Само за 4 часа снегът натрупа нови 12 – 13 см. 4 снегорина и 2 фадроми чистят централната част и главните улици на кварталите. Общината отмени направата на голяма жива мартеница с образа на средновековната крепост „Баба Вида". 700 ученици от града бяха готови на 1 март да се подредят за необичайната мартеница.

Три общини – Лом, Медковец и Брусарци разпуснаха учениците си до края на седмицата. В този район снегът не е голям, но силният вятър трупа преспи. По пътя Сталийска махала – Багачина има закъсали тирове, които се вадят със специализирана техника.

Във Враца снежната покривка достигна 70 см. Най-голяма е в селата Върбица, Паволче и Челопек. 16 снегорина чистят улиците без прекъсване. Работи се на смени.За ръчно почистване на автобусните спирки и тротоарите са включени затворници от местния зандан. 70 служители на комуналното предприятие също чистят снега от тротоари и подлези.

Първолета Цветкова

Вадят 6 деца
от преспите

6 деца, закъсали с училищен автобус до с. Гостилница, Дряновско, бяха извадени от преспите. В 15.24 ч. в понеделник в габровската пожарна е получен сигнал, че в с. Славейково, община Дряново, е аварирал школския рейс. При излизане от селото, автобусът с шестте деца затънал в преспите до с. Гостилица. Към мястото незабавно се отправили пожарникари от Дряново със специализиран автомобил и с една лада Нива. Децата са изведени от рейса и откарани в с. Гостилица, след което били предадени на родителите им.

Корабът "Кук"
потъна в Поморие

Корабът „Кук" на пасажерското пристанище в Поморие е потънал заради силното вълнение, потвърди кметът на морската община Иван Алексиев. Той обясни, че собственикът е бил предупреден по-рано за това, че корабът му не е укрепен и предстои лошо време. "За жалост, той не е реагирал. Снощи са го търсили към 3 - 4 пъти, също не е реагирал. Къса въжета, удря борда в пристанището, пука борд, пълни се с вода и потъва", обясни за Радио "Бургас" Алексиев. Той съобщи, че другата щета е в рибарското пристанище. При обръщане на вятъра влиза една насрещна вълна, която събира лодките. За радост, няма потънали, а само пострадали. Цяла нощ там са работили всички от пристанището, моряци, собственици на плавателни съдове. На място е изпратена техника още сутринта, за да се извадят лодките, добави Иван Алексиев. Щети има нанесени по крайбрежната алея, след подобряване на времето, те ще бъдат отстранени, увери кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай