Главата на св. Панталеймон идва у нас

Светинята е напускала Атон едва четири пъти

Главата на св. Панталеймон идва у нас | StandartNews.com

От 26 юли до 2 август в България пристига изключително ценна светиня – Главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.

Частици от мощите на св. Пантелеймон - Лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от тях се намират на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон" и сега атонски монаси начело с игумена донасят светинята в България.

Едва четири пъти тя е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.
Мощите пристигат със съдействието на Балканско Атонско Сдружение по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с решение на Манастирския събор на „Св. Пантелеймон", което е утвърдено на 30 юни от Двойния кинотис на Света Гора на извънредно заседание, и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Света Гора.

Заедно със светите мощи пристига и копие на чудотворната икона на св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора. Братството на манастира дарява тази икона на храм „Св. Панталеймон", който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал Княжево. С това събитие, което се случва в периода на Шипченската епопея, се поставя начало и на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

Програмата включва:

На 27 юли, в 9.20 часа, Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в храм „Свети Седмочисленици".
В този ден честваме паметта на св. Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

По повод храмовия празник на столичния храм „Св. Седмочисленици" там ще бъде отслужена съборна света Литургия. Светините ще останат в храма за поклонение до 9.00 часа на 29 юли. На 29 юли, в 9.20 часа, светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм „Св. Неделя". Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 9.30 часа на 31 юли.

На 31 юли, в 10.00 часа, ще се състои посрещане на мощите в Руския храм-подворие „Св. Николай" в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и от вярващите там, по програма утвърдена от Неврокопска митрополия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай