Черпиха Ахмед с пейнтбол заради върнат портфейл

Французинът забравил хилядарките в интернет клуб

Черпиха Ахмед с пейнтбол заради върнат портфейл | StandartNews.com

Ученик от Професионалната гимназия по електроника в Кърджали зарадва французин, като му върна загубен портфейл. Момчето намерило портмонето с хиляди евро и лични документи по време на стаж в Португалия. 20 дни през юли завършилият отлично 11 клас Ахмед и негови съученици прекарали в град Висеу, където карали практика във високотехнологични предприятия за производство на енергия от възобновяеми източници. Там посетили фотоволтаични електроцентрали, слънчеви фабрики, предприятия за производство на еленергия от биомаса и биогориво, вятърни паркове - всичко това по проект "Съвременни енергийни технологии за по-добър живот" на програма "Леонардо да Винчи".

"В свободното време бяхме или на разходка, или в интернет залата на хотела", разказва Ахмед. Момчето влязло в нея за пореден път, за да си провери пощата и видяло пред компютъра доста обемист портфейл. "Направи ми впечатление, че човекът го е използвал като подложка за мишката", спомня си ученикът.
Ахмед и приятелят му отворили портмонето, за да потърсят снимка или данни за притежателя. Познали мъжа от фотографията, били го виждали в хотела. Тръгнали да го търсят, за да му върнат изгубената вещ. Не успели да го намерят обаче, затова предали портфейла на ръководителката си Антония Сендова.
"В първия момент, когато ми съобщиха за находката си, не повярвах, защото Ахмед често се шегува", обясни Сендова. По думите й момчетата

не са се докосвали до парите

които не били малко - няколко хиляди евро. В портфейла имало също кредитни карти и други документи. Собственикът се оказал французин на около 30 години, който на следващия ден щял да пътува за Париж. Останал възхитен от постъпката на българските тийнейджъри. Обяснил, че намереният портфейл му спестява много неудобства и неприятности. В противен случай трябвало да си отмени полета, да дава обяснения в полицията и т.н. Късметлията французин почерпил всички, изненадал момчетата и с игра на пейнтбол.
"Кърджалийският тийнейджър получи специалните благодарности за доблестната си постъпка не само от собственика на портфейла, но и от мениджърите на хотела. Поздрави го и Хуго Рибейро, президент на приемащата партньорска организация Globaladamastor, коментира Антоанета Сендова. Но нито тя, нито нейните колеги от ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" са изненадани от бъдещия абитуриент. "Ахмед е добър и отзивчив, на него може да се разчита. Въпреки че пътува за училище всеки ден от Джебел, никога не е отсъствал без причина и е сред най-добрите във випуска", казва класният му ръководител Емил Здравков. Директорът на училището Петко Кушлев също е горд от постъпката на своя възпитаник. Смята, че и другите момчета биха направили същото.
"От 2007 г. всяко лято нашите възпитаници са на практика в различни страни - Испания, Германия, сега и в Португалия. На тръгване винаги им пожелаваме да се представят добре и да не забравят, че са посланици на Кърджали и България", разказва още Кушлев.
18-годишният Ахмед Байрам наесен ще бъде в 12 клас. Харесва много специалността, която си е избрал - елекрообзавеждане, а желанието му е да продължи в Техническия университет. Всеки ден от лятото му е запълнен. През ваканцията или помага в магазина на семейството, или пътува до село Щерна, където са баба и дядо - за да помогне с животните или в градината. Е, разбира се, остава му време и за плаж край басейна, и за дискотека. Но най-много обича спорта - играе баскетбол и волейбол, фен е на волейболистите от "Арда" Кърджали. "Не съм направил нищо изключително. Първото нещо, което си помислих, е да върна портфейла. Отворих го, само за да науча името на притежателя му", обяснява младежът от Джебел. Като се върнал от Висеу, забравил даже да разкаже тази подробност на родителите си. Те

научили за постъпката на сина си от съседи

прочели историята във вестниците. "Такъв е, винаги ни изненадва. Радвам се, че е постъпил така, защото в нашето семейство честността и уважението са на почит. С баща му искаме да продължи образованието си, но това зависи от него", споделя майката на Ахмед - Моазес, която е учителка. "Брат ми е по-малък, но мога да разчитам винаги на него, пожелавам му да следва мечтата си", казва сестра му Бахар, която тази година завърши втори курс стоматология в Пловдивския медицински университет. А желанието на Ахмед е и в Източните Родопи да има модерни слънчеви фабрики като в Португалия, в които да работят млади хора. "Това може да се случи, защото по време на практиката във Висеу се представихме много добре. Нашите домакини казваха, че българските ученици са много точни и внимателно усвояват новите производства", обяснява младежът. И с гордост показва получения след положен изпит сертификат Europass мобилност, който ще бъде важно приложение към дипломата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай