Белоградчик чака от 13 г. път към Сърбия

Новият пункт ще съкрати със 120 км разстоянието от дунавските пристанища до Ниш и Белград

Белоградчик чака от 13 г. път към Сърбия | StandartNews.com

Път между България и Сърбия през красивия старопланински проход Кадъ боаз е почти половинвековна мечта на жителите на граничните села Салаш (България) и Ново корито (Сърбия). И в двете до неотдавна са живели близки роднини, защото в началото на миналия век границата е била отворена. Спокойно можело мома от едното село да пристане на мъж от другото. И досега в двете села живеят познати семейства, които обаче се срещат само за три дни по време на граничния събор на добросъседството.

От 2000 година насам жителите на Салаш и Ново корито се събират през всеки юли в прохода. През останалото време преминаването е забранено. Ако искат да се видят, трябва да изминават по 200 км - през ГКПП Калотина или през Връшка чука. Не го правят. Някога си говорехме през браздата, колкото и да беше строго, спомнят си възрастните жители на Салаш. И в по-ново време научавали всичко едни за други. По едно време се запалили да правят сдружение за обработката на земята. В Ново корито във всяка къща има трактор, а в Салаш - равни и плодородни ниви. Защо да не ги обработват заедно?

Но и тази идея пропаднала, защото няма как да преминават на чуждата територия.

През 2006 година хората от двете страни на браздата са въодушевени от подписано споразумение за откриване на граничен пункт. Парафите слагат самите президенти на двете страни - Борис Тадич и Георги Първанов. На власт е тройната коалиция, а премиер е Сергей Станишев. До година пунктът ще заработи, уверява земляците си тогавашният кмет на Салаш Тонко Иванов. Но не става. Депутати и министри успокояват местните, че по въпроса се работи. За да бъде отворен пунктът, най-напред трябва да бъдат изградени пътища до прохода. От българска страна - 5 км - от село Салаш до границата. От сръбска - 1 км.

През 2009 година представители на България и Сърбия се срещат в Белоградчик, за да договорят изпълнението на споразумението - откриването на пункта. И двете страни са убедени, че ползите са взаимни. С него се съкращава със 120 км разстоянието от дунавските пристанища до Ниш и Белград. За българите от северната част на страната това ще е по-прекият път към Централна и Западна Европа, за сърбите - към Дунав и Черно море. Присъстват длъжностни лица от вътрешните министерства на двете страни, от пътните агенции и общините Белоградчик и Княжевац. Договарят се през пункта да преминават само леки коли, лекотоварни автомобили и бусове. И основно - хора. Тежки камиони няма да бъдат пропускани. От него могат да се възползват жители на българските общини Белоградчик, Чупрене, Димово, Макреш и на сръбските Княжевац, Зайчар, Бор и Неготин. Проектантът на българския път - инж. Любомир Симеонов, предава на сръбската страна документацията на пътя, с която те да проектират техния. След месец и половина обявяваме търг за изпълнител на пътя, обявява българският представител на пътната агенция. Нито търг, нито изпълнение последват обаче.

Разчитаме на този пункт за оживление на района, смята и кметът на Белоградчик Борис Николов. Малки и средни фирми ще намерят партньори в Княжевац, ще се активизира крайграничната търговия. Този път е по-удобен и за туристите от Западна Европа, които идват да видят скалите на Белоградчик.

Следващото правителство на ГЕРБ обаче не смята този пункт за приоритетен. То записва в плановете си нов ГКПП със Сърбия, но при Чипровци и Пирот. Повод им дават исканията на бизнесмени от свободната зона на Пирот за износ на продукция за Украйна и Русия през порт Лом. Но и този проект остава нереализиран.

Правителството на Пламен Орешарски отново изважда на преден план проекта за пункт в прохода Кадъ боаз и стартира отново разговори. Изглежда, че този път работата ще бъде доведена докрай. Във Видин вчера се срещнаха отново представители на властите от двете страни, за да договарят отварянето на пункта. От българска страна на масата за преговори седна Пламен Ангелов, заместник-министър на вътрешните работи, а от сръбска - Ивица Тончев, съветник на премиера на Сърбия Ивица Дачич по националната сигурност.

Сърбия е готова на 85% с инфраструктурата на пункта. Има да асфалтира само 300 метра участък от село Ново корито до границата, обясни Тончев.

България има да изгражда 5 км път от село Салаш до границата, съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. В момента се оценяват 55 дка земи, които са нужни за трасето му. 60% от тях са общински, а 40 - частни. Преди две седмици на заседание МС е гласувал решение за отпускане на 2 млн. лв. за изграждането на този път. Работата по него ще започне през април догодина.

От наша страна няма да има пречки пунктът да бъде открит в средата на 2014 г., обяви Тончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай