Шашнахме Лондон с риба на 34 млн. години

Шашнахме Лондон с риба на 34 млн. години | StandartNews.com

Кърджали. Уникална вкаменелост на риба от Родопите впечатли британските учени. Останките заемат централно място в зала „Палеонтология” на кърджалийския музей, но досега не са били обстойно проучени.

„Доскоро ценният експонат не беше определен и класифициран. Това се дължи на факта, че в България няма добри специалисти – палеоихтеолози. Подобни находките на фосилни риби в нашата страна се броят на пръсти”, обясни Лидия  Кирилова, уредник в отдел „Природа” на музея.

Първи опит рибата да бъде идентифицирана е направен преди 15 години  от френски палеонтолози от Сорбоната, но той се оказал неуспешен. Тази година през ноември от музея в Кърджали се обръщат към специалисти от Музея за естествена история в Лондон с молба да съдействат за определянето на фосилната риба.

„Свързахме се с д-р Зерина Йохансон и Питър Форей – светило в областта на палеобиогеографията и систематиката при фосилните риби. Благодарение на тях вече знаем, че уникалният фосил принадлежи към род Eolates на разред Костурообразни и е от палеогенския период Еоцен отпреди около 34 млн. г.”, обясни още Лидия Кирилова.

Британците  потвърдили, че нашата риба е уникална и с това, че вместващата скала е вулкански туф. Това предполага, че е била застигната от подводна ерупция и затрупана с вулканична пепел. Уредничката припомни, че преди около 30 млн. години, територията на Източните Родопи е била дъно на топло море, непрестанно разтърсвано от подводна вулканична дейност.

Ценната находка, която днес се съхранява в музея в Кърджали, е открита случайно през 1978 г., в района на  момчилградското село Ново Соколино при строителни дейности. Изваждането на фосила е предизвикало разцепването му на две почти симетрични половини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай