Математици разчетоха таен масонски манускрипт

Математици разчетоха таен масонски манускрипт  | StandartNews.com

Лос Анджелис. Учени от щата Калифорния и от Швеция успяха да разчетат загадъчен манускрипт от преди 250 години, кодиран от тайно масонско общество, съобщиха световните агенции.

С помощта на компютри учените са могли да пробият "Шифъра Копиале", с който бил кодиран 105-страничния документ, подвързан в златиста и зелена корица. Мистериозната криптограма разказва за ритуалите и за политическите нагласи на членовете на тайното общество в Германия.

Според 75 хилядите кодирани знака, германските масони били обсебени от човешкото око, офталмологията и очната хирургия. Но неговите членове не били очни лекари и специалисти. "Разчитането на "Шифъра Копиале" ни отваря нов прозорец в изучаването на ритуалите и идеологията на тайните общества, счита специалистът по информатика Кевин Найт, един от учените от калифорнийския екип. Досега историците смятаха, че тайните общества са играли важна роля в социалните революции, но тази теза трудно можеше да бъде доказана, тъй като повечето от текстовете им бяха кодирани".

"Шифърът Копиале" беше открит в Академията на Източен Берлин в края на "студената война" и днес е притежание на частен колекционер. За дешифрирането на кода на ръкописа учените създали специална версия на документа, която да може да бъде разчетена от компютър. Компютърната програма била написана от Кевин Найт.

След като използвали 80 езика, изследователите си дали сметка, че римските букви били сложени само за заблуда и не носели никакъв смисъл. Истинските послания се съдържали в абстрактните символи. Най-накрая първите криптограми, които имали някакъв смисъл на немски език, били разчетени от компютъра. Те гласели - "Ритуали за посвещение" и "Тайна секция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай