Светци вардят забравен храм

Св.Илия прогонил курбанджии с вихрушка, Панталеймон се явява край чирпанско село, сочейки чудодейна лечебница

Светци вардят забравен храм | StandartNews.com

В миналото издание на "Мистерии" разказахме за едно уникално място в община Гърмен, което играя ролята на портал към измерението на светците. Поради големия интерес към темата в навечерието на Възнесение Христово (Спасовден) ще ви разкажем за друго неподозирано кътче. То се намира в община Чирпан, а според легендите оттам към небесата се е възнесъл самият Свети Илия.

До всеки рухнал или забравен храм стои ангел пазител. Той варди мястото за времето, когато хората отново ще прогледнат за даровете на Духа. В това вярват хората, заели се да възстановят един древен манастир. Той се е намирал до село Стоян Заимово, община Чирпан, в приказно красива местност. От някогашния комплекс от XII век днес са останали само руини. Земята под него обаче крие необяснима сила. Тукашен жител преди време завел монахинята сестра Христинка, която се слави с паранормалните си способности. Още щом стъпила на святата земя, тя получила видение за нейната сила (вижте историята по-долу).

Инициаторката за възстановяване на някогашната обител е психоложката Златка Колева. Тя също е убедена, че районът наистина крие необяснима сила, от която дали за туризъм, или за лечение, сънародниците й трябвало да се възползват. Жената сподели, че тука

възрастните хора виждат светци в бели дрехи,

а младите усещат необичаен прилив на енергия в телата си.
Миналия юли направили освещаване на мястото. Малко по-късно едно момиче се отдалечило от групата и започнало да чете надписа върху каменния кръст, който селянин вдигнал над руините. Изведнъж някаква енергия започнала да мравучка по цялото тяло на детето. "Това място наистина има някакви сили. Нещо и по някакъв начин усещаш необяснимото, което не можеш да опишеш с думи", разказала с изумление 14-годишната Наталия. Студент от близкото село Стоян Заимово пък на хълма получил способността да вижда света на мъртвите.
Възрастни хора разказват, че младият мъж идвал често там и се срещал с мъртвия си дядо. Последният му давал наставления и съвети за живота и бъдещето.
Зоната на чудесата, която вече някои наричат чирпанската Света гора, била открита след знамение. Двама овчари независимо един от друг видели в дъбовия лес мъж в бели дрехи. Той се явил на поляната на 1,5 км северно от Стоян Заимово. Друг, който е виждал неведнъж светци там, е дядо Иван. Те му описали историята на района, а старецът записвал чутото дума по дума. Ето част от свидетелствата на дядо Иван, в които Свети Панталеймон му разказва за миналото на някогашния храм:
"Аз, Панталеймон, се явих на човек, който беше избран от Бога - имаше видение. Те бяха трима души братя, той бе средният. Аз му казах да направят голяма църква долу на определено място. През 1212 г., март, започнаха да строят голям Божи дом като манастир. Той се обитаваше от мъже, които обслужваха хората, които идваха като вярващи в Бога. Те дохождаха болни - духовно и телесно, отиваха си здрави.
Църквата получи голяма благодат Божия и помага на хората чрез Светия Дух".

Привидението разкрило още, че църквата работила точно 305 години.

В един съботен ден обаче всички монаси, жени и деца в околността били изклани от турски разбойници, а храмът разрушен. Според указанията от небесата той отново трябвало да бъде съграден в помощ на страдащите.
Щом чул разказа свише по своя инициатива, старецът започнал да копае в тревата. Ахнал, когато отдолу изскочил зид на древния манастир. Иван веднага отишъл в историческия музей, където попаднал на археоложката Якимова. Тя пристигнала на терена и потвърдила, че отдолу наистина лежат основите на храм. А случайно или не дядо Иван бил положил кръст точно в олтара на някогашната църква.
"Днес хората са починали, но свидетелства за техния разказ трябва да се пазят у бившия кмет на селото", уточнява Златка Колева. Друга възрастна жена пък си спомнила за друго чудо.
Майка й полудяла, но се изцелила с пръст от карапчанската могила (старото име на Стоян Заимово е Карапча - б.а.). Психичноболната

вързала пръстта като муска амулет на врата си и много скоро се изцелила.

Какво има в земята никой не се наема да каже.
До днес историята и точната датировка на руините остава загадка. В архивни данни от възрожденеца Никола Събчев се говори, че между селата Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. За това говорели не само спомените на местните, а и религиозната топонимия. Например посочената от Св Панталеймон поляна се намира в района Голяма черква. Наоколо са още Медна и Каменна черква. Преданията разкриват още, че сред хората в околността имало табу за посещение на едно място в гората. Селяните се страхували да ходят до някогашния манастир "Св. Илия", тъй като някаква сила на самото място не допуска всеки човек. Не са един и два случаите, в които веднага започвало да гърми и трещи при ясно небе. Преди време първенци от района организирали точно там курбан и запой. В този час се извила страхотна вихрушка, която угасила огъня и обърнала масите. Според легенди малко преди да се качи на колесницата и да се възнесе на небето Свети Илия е обитавал именно тези земи. А днес допускал наоколо само духовно извисени люде.
"Историите са много, а мястото наистина е уникално и има невероятна сила. Време е вече да се вдигне параклис", коментира Златка Колева. По думите й основният проблем е, че

години наред чакат мястото да бъде допроучено от общинските археолози.

А дотогава нищо не можело да се строи, тъй като обектът е със статут на паметник на културата. "Минаха 13 години оттогава. Честно да си призная бях се отчаяла. Наскоро запалих една свещ в памет на дядо Иван и му казах , че нямам нерви вече", откровена е Колева.
Едно съвпадение обаче я заредило с оптимизъм. Разказва, че наскоро разчиствала вкъщи и сортирала стари бумаги в чували за предаване на вторични суровини. "Случайно или не майка ми нещо я накарало да надникне в единия чувал, а там попаднала на записките свидетелства на покойния дядо Иван за срещата му със Свети Панталеймон", споделя чирпанлийката. Тя се е свързала вече с шефа на сайта "Свети места" - Георги Чараклиев, който също обещал съдействие за популяризиране на вълшебното място.
Баба Пенка от Стоян Заимово последно сънувала, че в някогашния манастир е текло лековито аязмо. То отново щяло да бликне, когато тукашните се сетят за плодовете на Светия Дух.

Припадат от силната енергия

Преди години на поляната в дъбовата гора била доведена сестра Христинка, която се слави с ясновидски и лечителски дарби. Любопитно съвпадение е, че по напътствия от небесата тя също започва да гради храм на св. Панталеймон, но край Смолян.
На младини българомохамеданката се разболяла тежко. Света Богородица й се явила и казала да приеме Божия син, иначе няма да се отърве от черната карма. Така някогашната помакиня от Рудозем Асхе се прекръстила на сестра Христина.
Един ден тя дошла в Чирпанско, за да каже дали наистина има нещо по-специално в земята под тези руини. Според разкази на очевидци, щом стъпила върху тях, Христинка припаднала от силната енергия. Когато дошла на себе си, рекла: "Мястото е много силно. Много скоро хора от цяла България ще се стичат тук за лечение. Внимавайте обаче да не го превърнете в увеселителен парк!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай