13:48 ч.

24.09.12

2 мин.

2758

3

1

Даваме по 150 000 рушвета на месец

от Стандарт Нюз |

Даваме по 150 000 рушвета на месец

София. Не е вярно, че сме в дъното на всички еврокласации. По подкупи сме между 2 и 3 пъти над средното месечно равнище в ЕС. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Всеки месец у нас се дават по 150 000 рушвета. В голямата част от случаите инициатор на корупционните сделки е администрацията, заяви Александър Стоянов, директор по научната дейност към ЦИД. През 2011 г. всеки четвърти от гражданите, които са контактували с държавни чиновници, е давал нещо, за да получи услуги.


Това, което наблюдаваме в последните години е, че съпротивата нараства, но се увеличава броят на хората, които отиват с нагласата, че ще дадат подкуп, обясни Стоянов.


Водещите корупционни сектори са здравеопазването (38%) и полицията (20%). През последната година намаляват подкупите в стопанската сфера, а участието на бизнес сектора в корупционни сделки е с най-ниски стойности за последните 12 години.


Индексът на корупционен натиск върху населението при правителството на Симеон Сакскобурготски е бил най-малък - 1.0-1.1. Най-висок е при кабинета "Станишев" - 1.5-1.7. При сегашното управление се стабилизира на нива 1.1-1.3, твърдят от ЦИД.


В изследванията, които правим в Европа, много лесно се вижда, как политизацията на държавните администрации е много по-малка, каза Филип Гунев, старши анализатор към ЦИД. Според него това, което в България е принцип на управление – всяко правителство да заменя целия висш административен ешелон, подхранва всички корупционни схеми. Това би станало много по-трудно, ако имаш една администрация, която е професионална и не се сменя с всяко правителство. В тази връзка това важи и за полицията, там също няма разграничение, те също са част от този политизиран механизъм, каза още Гунев.


Според него в момента в България има много малък капацитет за разследване в сравнение с други държави в Европа. Четири пъти повече хора се занимават с разследване на корупция в Белгия, отколкото у нас.


Корупцията е един от големите проблеми на страната, въпреки че бяха постигнати успехи, той остава системен проблем, допълни Регине Шуберт, ръководител на фондация "Фридрих Еберт". Според нея разширяването на електронното правителство и реформите в администрация ще дадат положителни резултати в борбата с рушветите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Gergiovden_2012 · 20:34 · 24.09.2012
Готино е, че ГЕРБ си води такава статистика - точна сума на раздадените пари. Много изводи можем да си направим...
doktor · 17:58 · 24.09.2012
Х10 + полу узаконените разплащания
Капанар · 17:27 · 24.09.2012
Кой лъже?
Или просто му харесва умножението по 10
http://news.bgnes.com/view/1034162
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент