Вдигат заплатите на учителите с 11%

Синдикатите не са доволни, искат повече

Вдигат заплатите на учителите с 11% | StandartNews.com

София. Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 11% от Нова година, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.

За увеличението на доходите се говореше отдавна, но не беше ясен точния процент. Учителският синдикат и правителството се споразумяха преди дни да бъдат дадени още 20 милиона за образование към договорените до момента 80 млн. лв. Тогава Янка Такева от КЛНСБ каза, че всички тези пари отидат само и единствено за работни заплати.

С 11% увеличение догодина младите учители ще получават 500 лева, поясни Иганотов пред БНР. Старшите преподаватели ще вземат към 530 лв., а главните - 580 лв.

Малко е, но това е възможното, в нашата система има 12% увеличение на доходите за 3 години, припомни Игнатов. Въпреки това средната заплата на българския учител в момента е 730 лева.

Това увеличение категорично не отговаря на предложенията на „Подкрепа” и нарушава колективния договор за обрзование, казаха обаче от синдиката. По този начин само се компенсира инфлационните процеси през последните 3 години, когато учителската заплата беше замразена, заявяват от синдиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай