Варненският бунт завърши с арест на кандидат-кмет

Варненският бунт завърши с арест на кандидат-кмет  | StandartNews.com

Варна. Зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който е кандидат-кмет на коалиция „Варна утре”, бе арестуван зрелищно пред Мол-Варна в края на протестното шествие в подкррепа на жертвите в Катуница.

Костадинов беше проснат на земята и качен с белезници в полицейска патрулна кола на бул. "Владислав Варненчик" в морската столица. „Хайде стига толкова за днес, разотивайте се, каза Костадинов, който през цялото време бе заедно с протестиращите като гражданин на Варна, подкрепящ протеста, без да афишира политическо присъствие.

Взет вероятно от униформените за организатор на недоволството, той бе арестуван и откаран на разпит в Първо РУП-Варна, след като се опита да разговаря с тях. Веднага след ареста му пред управлението се събраха негови съпартийци и журналисти, за да потвърдят, че Костадинов по никакъв начин не е предизвикал униформените.

При него към 23 часа пристигна адвокат Христо Христов, който е втори в листата на Коалиция "Варна Утре", както и още трима адвокати, научили за случилото се от медиите и изявили готовност да помогнат безвъзмездно на арестувания лидер на ВМРО във Варна. Към полунощ Костадинов беше освободен. Пред сградата на Първо полицейско управление той коментира, че полицаите са се държали добре с него и не са упражнявaли насилие по време на ареста и след това. Той смята, че всичко, случило се вечерта, можеше да се избегне, ако шефoвете на полицията са били с протестиращите и са говорили с тях, както е направил самият той на светофара пред Колхозния пазар, където успя да успокои най-екзалтираните участници в митинга. Пред управлението го посрещнаха майка му и баща му.

В края на протестното шествие във Варна на кръстовището на булевардите „Андрей Сахаров” и Сливница” специалните части на варненската полиция зрелищно опердашиха и  арестуваха още младежи от вече разпадащата се група на най-упоритите от агитките. След като беше блокирано движението на автомобили, част протестиращите бяха проснати по очи на уличното платно. Според полицейска информация, арестувани са 20 души, които били задържани при изтласкването им от района на ромската махала и след сблъсъци със служителите на реда.

Протестът във Варна не предвещаваше подобен финал и събра пред катедралния храм „Свето Успение Богородично” над 1000 души в подкрепа на жителите на Катуница. Към тях се присъединиха и агитките на на футболните клубове "Спартак" и "Черно море", които са по няколкостотин души, като числото на протестиращите се удвои за по-малко от 30 минути. Те вееха национални знамена, пееха химна и скандираха "Българи, юнаци!" Еуфория предизвика грохотът на мотоциклетите на пристигащите около 110 рокери, които се включиха в протеста, блокирайки движението по бул. „Владислав Варненчик” и с 5-минутен моторен рев от всички машини на площада отдадоха дължимата почит към жертвите на циганския произвол в Катуница. Малко по-късно протестиращите блокираха за кратко движението на централния площад „Независимост”, след което се насочиха по пешеходната зона на шествие със скандиране и песни.

Спряна от кордон жандармеристи колоната се върна обратно пред катедралата, където голяма част от събралите се в началото на протеста си тръгнаха разочоравани, заради обидни скандирания на етническа основа. Останалите, които бяха по-войнствено настроени и на всяка цена искаха да се стигне до стълкновения, поеха в посока към Колхозния пазар, но жандармеристи и полицията отцепи кръстовището на кръстовището на улиците "Пюскюлиев" и "Бенковски" и отклони групата на протестиращите. Те обаче минаха по малките улички в опит да заобиколят жандармерийския кордон, като маршрута им дори мина покрай джамията. 

Накрая от многохилядното множество остана група от около 150 човека,която успя да пробие охраната и да навлезе в Максуда. Там от едната страна циганите хвърляха камъни, а протестиращите не спираха да скандират, след което бяха изтласкани към Мол-Варна. По съвета на Костадин Костадинов да приключат протеста, преди да го арестуват, те се отправиха по бул. "Варненчик Варненчик" към центъра на града и се разпръснаха на малки групички. Според един от лидерите на рокерите Тони Бонбона, протестите им ще продължат, докато държавата и управляващите не вземат адекватни мерки българите да се чувстват сигурни в собствените си домове и в държавата си. Позивната към всички участници е „Утре отново в 19 часа пред катедралата!”


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай