Стадо говеда праща на съд пернишки квартал

Стадо говеда праща на съд пернишки квартал | StandartNews.com

Перник. Стадо говеда е на път да прати в съда цял квартал в Перник. Биволите разпалиха невиждана досега междусъседска война, в която се включи и кметът на кв. "Църква" Румен Петров. Собственици на имоти в така наречената вилна зона под естакадата на магистрала "Люлин" се жалват, че животните препускат без надзор и са съсипали нивите им, събарят и оградите на къщите. Местният управник пък отсече, че иска да изгони младите фермери, които въртят бизнес в кооперативния обор под наем. Набедените се ядосаха, че ги клеветят, и вече пишат иск до съда.

Перник може да е всичко друго, но не и животновъден град. Затова звучи парадоксално, че едно стадо може да скара жестоко цял квартал. "Това е градът на желязото, на винкела, какви са тези говеда край къщите ни", въстанаха жители на кв. "Църква". Група, водена от кмета на района Румен Петров и подкрепена от хазяина на обора - кооперация "Единство", поде истинско опълчение срещу фермата на Кирил Кирилов и сестра му Марияна.

"Подлудиха хората в махалата, а животинките - живи да ги ожали човек, толкова са гладни и кльощави", хулят животновъдите враговете им. Управникът се ожали, че стадото препуска без пастири из района и мачка всичко наред. Тонове тор пък се изсипват на открито в бивши силози за сено и разнасят "аромат" край вилите на почиващите.

"Искам да ги махна, много хора идват да се оплакват от тях. Предупреждават ме, че ако не се намеся, сами ще линчуват Киро", твърди Петров. Семейството фермери обаче не смята да се предава и да се мести от наетата кооперативна база.

Двамата се настанили в бившия краварник от соца през 2008 година. Сега отглеждат в него 50 биволи и 110 крави. Мариана е от младите българи, решили да се пробват в животновъдството. Запалила се от брат си. След него тя също си купила животни и така увеличили семейната ферма. Твърдят, че не разбират защо ги нападат. Смятат, че друг има апетити към бившата текезесарска база.

Кметът е бивш животновъд и заради конфликта го играе нещо като ОТК на Киро и Мариана. "Бил съм в бизнеса, не могат да ме излъжат. Такава мръсотия като в техния обор няма никъде. Животните живеят в купчини тор. Наемателите започнаха да чистят чак след като вестниците се разтръбиха", разказва Петров. Той е категоричен, че не може двама-трима пастири да се справят с цялото стадо и затова говедата влизали в дворовете на съседите.

"Гладни са, където видят малко сено, нахълтват заедно с оградата", казва управникът. Според него са нужни поне 6-7 водачи на стадото, но Киро и сестра му пестели от заплати. Някои от работниците пък ги напуснали. По пътя към ливадите животните тъпчели с копита частни ниви. "Не са сключили договори с нас за компенсации", скочиха и комшиите им. Вече водим разговори за месечни суми с тях, твърди пък семейството.

"Проблемът не е между мен и въпросния кравар, а между него и обществеността в "Църква". Конфликт има между Кирил и земеделската кооперация, в която членуват над 100 човека. Животновъдите не си плащат наема вече 4-5 години. Дължаха 10 000 лв., сега вече са ги намалили на около 7 хиляди", не спира да се бунтува кметът.

Всъщност покрайнините на квартала, където е тъй наречената вилна зона, е с двайсетина къщи, а само четири-пет от тях са в непосредствена близост до обора. Срещу него пък има малка ферма за овце. Срещу нея обаче няма нито едно оплакване. В краварника заварваме животните чисти и спокойни. Няма и грам тор около тях. Всички отпадъци са събрани отпред в бившите силози. "Защо не ви показаха телетата във втората сграда отгоре, да видите каква е мърсотия", захапа наемателите "хазяйката" Танка Иванова.

Тя е секретар в кооперация "Единство" от години и следи изкъсо Кирилови. Телета не ни бяха показани, само едно от големите животни се измъкна от обора и препусна в тръс по улицата отпред. Наложи се стопаните му бързо да го върнат, като пуснаха кучетата си по него. Четириногите пазачи също се оказаха буре с барут в конфликта. "Това там да не е кучкарник. 25 има краварят, кое от кое по-злобно и всичките отвързани", бунтува се кметът.

От кооперацията разказват, че миналата година техен пратеник е бил нападнат от едно от кучетата. Нахапало го по ръката. Мъжът бил отишъл да прикани наемателите да си плащат месечните вноски. Няколко пъти опитвал, но нямало никого във фермата. Накрая се престрашил да влезе сам, но срещнал зъбатата охрана. "Само шест кучета имаме, нали някой трябва да варди животните през нощта", чуди се на нападките Кирил. Нито той, нито местният управник обаче сядат на масата, за да разрешат конфликта. Местните направиха пътека до кметството с жалби и дори със закани за линч, но не смеят да пуснат писмени жалби.

Войната все повече се ожесточава и вече захапа и мъртвите. Дори покойниците са вкарани в разправиите с обвинение, че говедата тъпчат гробовете и чупят паметниците в близкото до обора гробище. В целия този абсурд последна дума може да има само Темида. Ако стадото вкара целия квартал в съда обаче, семейството фермери може да изгори и да се наложи да си търси спешно нова ферма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай