Синоптиците категорични – искат шефът им да бъде върнат на работа

Снимка: БГНЕС архив

Синоптиците категорични – искат шефът им да бъде върнат на работа | StandartNews.com

Академичната синдикална организация в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви в своя декларация, че решението на Управителния съвет на БАН за предсрочно прекратяване на мандата на Директора на института Христомир Брънзов е наказателен акт, с който се потъпква позицията и мнението на всички работници и служители в института.

Директорът бе освободен в четвъртък с мотива, че с поведението му и това на служителите се вреди на имиджа на БАН.

"За пореден път заявяваме, че мястото на НИМХ не е в структурата на БАН", пише в декларацията, цитирана от Агенция Фокус.
В декларацията се посочва още, че със своеволието на Управителния съвет на Академията явно се нарушават всички договорености и споразумения, постигнати на срещата в сряда, проведена след поредните протестни действия на служителите на института. Тогава бе решено институтът да премине към Министерството на образованието, което обаче е възможно със следващия бюджет.

Според служителите освобождаването на директора за пореден път поставя под въпрос адекватността на досегашния модел на управление на БАН, което затвърждава общата позиция на служителите в НИМХ, че мястото ѝ е извън рамките на БАН.

В декларацията се настоява на предстоящото заседание на 10 септември на Общото събрание на БАН, в чиито правомощия е контролът върху Управителния съвет и неговата дейност, да се отмени взетото решение за освобождаване от длъжност на директора.

По-рано директорът на института и синоптици обявиха, че работата е блокирана, защото няма кой да подписва документи.

От НИМХ призовават до отмяна на решението за освобождаване на директора да се назначи изпълняващ длъжността, за да се възстанови нормалната работа. В декларацията се посочва, че ако не се осигури нормалната работа, служителите отново ще излязат на протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай