Бедствие във Враца! Вятърът обърна 3 камиона на Е-79

Бедствие във Враца! Вятърът обърна 3 камиона на Е-79  | StandartNews.com

Бурният вятър, който вилнее във Враца, доведе до бедствено положение в областния град. Ситуацията вече е извън контрол, тъй като специализираните служби не могат да се отзоват на стотиците сигнали за материални щети.

Бурният вятър обърна три камиона на международния път Е-79 между Мездра и Враца, съобщи bulnews.bg. Първият е на около 500 метра от бензиностанция "Ромпетрол" и е "Фиат". Точно на бензиностацията е обърнат втория -"Ивеко", а третият камион „Рено" е на около 300 метра преди него.

Стихията помита дори хора и е напълно невъзможно да се стои прав. При инцидентите има ранени хора, но хаосът е толкова голям, че няма никаква допълнителна информация.

Патрул на полицията е преградил едната лента за движение към Враца и минаващите возила получават инструкции да карат бавно в участъка, за да не бъдат обърнати и те.

Паднало дърво временно затвори подлеза на натоварения бул."Мито Орозов", което пожарникарите успяха да отрежат и да освободят трафика в посока оряховско шосе.

Близо до кръговото кръстовище на бензиностанция "Лукойл" бурята е прекършила като кибритена клечка метален билборд. В центъра падна изолацията на блок и по чудо няма пострадали, тъй като в почивния ден е пълно с хора.

Наблизо стихията е обърнала павилиони, от покрива на бившето кино "Коларов" летят остри ламарини, които са изключително опасни за минаващите оттам пешеходци.

На кръговото кръстовище, популярно сред врачани като "Благоев" магазин е останал без стъклените си витрини. Пищят всички аларми на клона на "УниКредит Булбанк". Екип спасители лети към района на „Ферит", откъдето има сигнал за значителни поражения.

В същото време голяма топола с разклонена корона падна върху главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали. Сигналът за инцидента е подаден към 11.40 ч. днес на изхода на Благоевград в посока Дупница преди разклона за с. Рилци, предава Дарик.

Дървото е изкоренено от ската от поривистия вятър, падайки, се подпира върху клоните над трите ленти за движение - аварийната, активната и изпреварващата. Поради това, че дървото остава на около 2 м над пътното платно няма пострадали автомобили.

До пристигането на пожарната и РПС-Благоевград, автомобилите минават под короната му или досам разделящата двете платна мантинела.

Преминаващи подават сигнал до РС ПБЗН, които изпращат екип, който отстранява клоните над двете активни ленти, дървото изцяло е нарязано от Пътноподдържащата фирма "Водно строителство".

В събота в почти цялата страна е обявен жълт код заради очаквания силен южен вятър. Скоростта на вятъра на места  е около 100 км/ч. Предупреждение не е издадено само за областите Видин, Плевен и Стара Загора. Най-силни са поривите на вятъра в област Кърджали, където е обявен оранжев код.

В София бурен с пориви до 20-24м/с вятър чупи клони. Вече има подадени сигнали в Столична община за паднали клони. Според БЛИЦ има ранена жена от паднала мазилка от новострояща се кооперация в Люлин. Агенцията публикува и снимки на разместени от бурните пориви контейнери за смет.

Издадено е предупреждение към гражданите да внимават откъде минават, да се пазят от падащи предмети. Също така се призовава да бъдат премахнати предмети от терасите, които могат да създадат опасност за преминаващите. На строителните фирми е разпоредено да проверят и обезопасят обектите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай