Работодателите разбиват 3 мита за цента на тока

Работодателите разбиват 3 мита за цента на тока | StandartNews.com

Бизнесът излиза на протест, ако се забавят реформите в енергетиката

Бизнесът е готов да излезе на протест, ако се забавят реформите в енергетиката, се посочва в декларация на работодателските организации КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. "Ако в общественото говорене надделее "лобито на единия милиард лева", ограбвани, открадвани и прахосвани ежегодно в BG енергетиката, и това стопира или забави предлаганите от нас и предприемани от правителството реформи, си запазваме правото да ескалираме протестите във всички разрешени от закона форми", гласи декларацията. Работодателите подчертават, че протестът на 26 юни, когато над 1250 предприятия спряха работа за един час беше "за" реформи в енергетиката и "против" кражбите и лошото управление в енергетиката. Протестът не беше насочен срещу правителството или управляващото парламентарно мнозинство, заявяват работодателите. Те протестираха заради предложеното от КЕВР поскъпване на тока за бизнеса с между 13% и 20% от 1 юли. За да се потърсят резерви за свиване на разходите в енергетиката и скокът на тока да не е толкова голям, влизането в сила на новите цени бе отложено за 1 август. В декларацията си от вчера от КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ разбиват три мита в енергетиката:

Мит номер 1: "Досега битовите потребители са плащали "лъвския пай" от ценовата добавка "Отговорност пред обществото"

Това твърдение е лъжа, посочват работодателите
в декларацията. Битовите потребители никога не са плащали тази добавка. Тя се плаща от индустриалните потребители. С предложението на КЕВР добавката да се увеличи със 120% токът за индустрията ще скочи с 20%. Това е убийствено за промишлеността и ще бъда платено от цялото общество, включително и от битовите абонати. Особено тежко отражение ще има увеличението върху отраслите, които работят за износ.

Мит номер 2: "Протестират само едрите индустриалци, които ще бъдат компенсирани чрез нова наредба"

Това твърдение е злонамерена заблуда, посочват работодателите. В протеста участваха над 1250 предприятия, което показва, че той се подкрепя от цялата индустрия. С т.нар. Наредба ще бъдат коригирани цените за ограничен брой предприятия, които работят в енергоинтензивни производства. Сред тях няма да има нито едно предприятие от машиностроенето, електротехническата, електронната, шивашката, дървообработвателната, мебелната индустрия и т.н.

Мит номер 3: "Цената на тока не е функция на размера на заплатите в енергетиката"

Високите заплати се дават за добре свършена работа. А състоянието на енергетиката доказва липсата на ангажираност на отговорните институции за предлагане на решения за нейното оздравяване. Лекарството за това е прозрачност и обществен контрол, заявяват работодателите.

Правят съвет за енергийна сигурност

Към Министерски съвет ще има Съвет по енергийна сигурност, който ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Това реши кабинетът на редовното си заседание вчера. "Целта на създаването на съвета е да гарантира или поне да създаде предпоставките да водим интегрирана енергийна политика", заявява вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев, става ясно от стенограмата на заседанието. По думите му в съвета "ще са представени всички ведомства, които имат пряко или посредствено отношение към темата". "Като допълнение в състава на съвета в зависимост от конкретните нужди могат да бъдат канени и представители на работодателски и синдикални организации или в зависимост от темата, която се обсъжда и предвид интензивния диалог, който имаме с представители на различни организации, свързани с цената на електроенергията, съвета може да бъде използван като институционална платформа за част от преговорите, които текат в момента", посочва Дончев. "Надявам се след създаването и регулярната му работа да имаме гаранции, че позициите на правителството вътрешно и най-вече във външнополитически план ще бъдат координирани адекватно с всички ведомства, които имат отношение към темата", казва вицепремиерът. Премиерът Бойко Борисов добавя, че в петък правителството ще има среща със синдикатите и работодателите "и по енергийната тема".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай