Путин си остава енигма за Запада

Путин си остава енигма за Запада | StandartNews.com

Преизбирането на Путин се очакваше с почти стопроцентова сигурност. Той просто качи с 10% от очакванията. Очакваше се да вземе 65 – 67, взе 76. Това е пряк резултат на нещата, които се случиха по света – руснаците се чувстват в състояние на война. Това е, което постигнаха западните сили и в някакъв смисъл утвърдиха победата на Путин. Особено жалък е резултатът на руската опозиция, за голямо съжаление, тъй като за опозиция можем да признаем само г-жа Собчак. Защото вторият и третият са представители на Комунистическата партия и на националистите, така че те не са така наречената „демократична опозиция". Демократичната опозиция спечели процент и половина и даже ако добавим всички останали проценти на другите хора, виждаме, че става въпрос за резултат от порядъка на 2 – 3 процента.

И дори да бяха оставили Навални в състезанието, според мен беше грешка на Кремъл, че го спряха, неговият таван, по предварителни проучвания, беше 5 – 6%. Така че никаква особена разлика нямаше да има. След като Путин е преизбран, това означава, че

през следващите 6 години ще има политика от типа „повече от същото"

Новото в руската политика е, че техният политически елит и по-специално самият Путин заявяват, че вече ще обърнат внимание на вътрешни въпроси, икономика и т.н. Крайно време е да видим произведен един свестен лек автомобил, руски и, да кажем, един свестен умен телефон. Защото това, което хората искат, са потребителски стоки от висок клас. Русия има перфектна военна техника и спокойно се мери със САЩ и Китай, но в областта на гражданската индустрия нещата не са блестящи. Руснаците карат чуждестранни автомобили, използват чуждестранни уреди, говорят по чуждестранни мобилни телефони и гледат телевизия по чуждестранни телевизори. Не може една държава, която претендира да е велика и да е империя, да е на това дередже. Те трябва да обърнат внимание на гражданския си сектор.

Отношенията Русия – Запада са в може би най-лошата си точка, която аз помня от разгара на Студената война. За голямо съжаление е така. Много са причините за това нещо да се случи. Но факт е, че сме даже близо до някаква фаза на гореща война, особено в Сирия, където могат да се сблъскат пряко руски и американски военни, да не дава Господ. Крайно време е да се направи опит да се излезе от тази ситуация, защото това е голяма опасност. На карта е поставено оцеляването на цивилизацията. Един военен сблъсък би могъл да бъде край на нашата цивилизация.

Трябва да се разговаря, да се видят кои са най-наболелите теми. Начинът, по който засега и двете страни говорят една с друга, не води до нищо добро. Но ако някой си мисли на Запад, че ей така утре Крим ще се върне в Украйна, по какъв начин го виждат това? Аз не мисля, че има руски ръководител, който в близко време може да каже:

Ето ви Крим, заповядайте. Направихме голяма грешка

Взимайте си го обратно". Просто няма как да стане. Това е реалната политика. И въобще не обсъждаме въпроса, законно ли се получи това, незаконно ли е? Приемаме, че е напълно незаконно, анексия. Те обаче мислят по друг начин. А какво беше Косово? Не са прости нещата.

България е в разкрачено положение и няма как да бъде другояче. Ние сме в положение, което навремето много сполучливо го описа цар Борис Трети. „Министрите ми са англофили, буржоазията – франкофили, генералите – германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Нуждаем се от единство. България в частност, ЕС се нуждае от единство и то с разумни действия. И светът – в крайна сметка. Ние сме стигнали до вратата на ада, даже леко сме я открехнали.

Но е факт, че Западът не разбира Русия. По-скоро тези, които разбират Русия, нямат достъп към висшата власт, която управлява Европа и Америка и т.н. Западните ръководители не са на нивото на изискванията, които в момента историята поставя пред тях. Те са несравними с хората, които навремето направиха прехода в Европа.
Руското ръководство се олицетворява от Путин, но ние не знаем след него дали няма да се случат някои неприятности. Не може на плещите на един човек да легне всичко. Путин не може да изкара още един мандат, а да се опита да прави врътки с Медведев и т.н., ще стане малко смешно. Трябва да се търси промяна. Путин направи доста голяма чистка на ниво губернатори и там без много приказки едно старо поколение си отиде, тотално изметено и дойдоха много млади хора. Така че ето това е един от начините. Аз бих препоръчал това нещо да го видим и на Запад, защото като изключим г-н Макрон там също имат проблем с това да дойде следващото поколение, младите политици, които да дадат перспектива. И ще кажа нещо, което звучи жестоко, но то е факт. Аз очаквам Европа да бъде управлявана от политици, които имат деца. Които имат лична биологична перспектива. За голямо съжаление хората, които в момента управляват Европа, го нямат това нещо. Помислете, колко от големите европейски лидери имат деца. Това, че човек няма деца, някак си чувства, че светът изчезва след него. Ако имате деца, мислите по друг начин.

В момента лидерството на Европа не е на ниво, на което самите европейци биха искали да видят. След едно свръхсилно политическо поколение, поколението на Рейгън, Тачър, Митеран, Кол и т.н., дойде по-слабо поколение. Не могат всички поколения да са велики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай