Приказни герои на моста над Арда

"Златен век" и "Стандарт" стягат празника на Кърджали по европроект

Приказни герои на моста над Арда | StandartNews.com

Кърджали. Приказни герои ще оживеят в Кърджали. Деца ще се пременят като любимите си герои за карнавал в града над Арда. Те ще се снимат пред специални конструкции от фолио, наподобяващи криви огледала а ла "Алиса в страната на чудесата".

Това предвижда европейският проект "Мостът - кръстопът на култури", спечелен от "Златен век" и в. "Стандарт". Двете фирми участваха в консорциум, който бе избран да организира нестандартни културни и артистични спектакли в града над Арда. Проектът ще продължи 18 месеца.

Заради него вчера в родопския град пристигна актьорът Калин Сърменов, който е собственик на агенция "Златен век". "Не за първи път съм в Кърджали, даже сам се оправих, сам намерих място за паркиране на колата", пошегува се на влизане в общината познатият на всички като Милото от филма "Седем часа  разлика" бизнесмен. Той беше разпознат веднага от многото си фенове, а някои даже се питаха дали не идва за снимки на популярния сериал. На работна среща с кмета на Кърджали Хасан Азис двамата избистриха датите и основните елементи по проекта.

"Той идва точно навреме и се вмества много добре в отбелязване годишнината от Освобождението на Кърджали и Родопите и 100 години от Балканската война", каза Азис. На 6 септември Кърджали ще стане домакин на Ден на фотографията в най-стария  парк на града.

Там родопчани и гостите им ще видят ретроснимки от някогашния търговски живот и архитектура. Затова Азис призова кърджалийци да потърсят уникални фотографии от последните няколко десетилетия. В програмата е предвиден и специален Ден на музиката, който вероятно ще е около 22 септември. Гвоздеят в програмата за тази година пък ще е проектът "Мостът", който ще се случи около Деня на Кърджали на 21 октомври. Мегашоуто ще е на съоръжението над Арда, което свързва двете части на града. Мостът ще бъде в празнична премяна. По него ще дефилират приказни герои, жонгльори, музиканти, артисти. "Накрая ще бъдат пуснати горящи фенери, които ще бъдат и нашето послание, т. е. "горящото сърце на изкуството, което трябва да продължи да гори", каза Калин Сърменов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай