Мая дарява щастие на бездетни майки

Мая дарява щастие на бездетни майки | StandartNews.com

7 неща, които не знаете за новия омбудсман

80% от костюмите на Манолова са на български дизайнери, любима й е Нели Колева

Мая Манолова е родена на 4 май в Кюстендил. Четири мандата e народен представител от Кюстендилския избирателен район. Председател e на контролната комисия в БСП. Бе зам.-председател на 42-то народно събрание. Зам.-председател е на комисията по правни въпроси в 43-ия парламент. След тайно гласуване в парламента Мая Манолова бе избрана за омбудсман на България.

1. От няколко години Мая Манолова активно помага на двойки с репродуктивни проблеми. И е въвела практика сред приятелите си - вместо подаръци за поводи да даряват за празника средства за ин витро процедури. Така се случи и на 50-ия й рожден ден, припомниха запознати. Манолова покани тематично 50 приятели, които вместо цветя и бижута събраха пари за ин витро процедура. Малката подробност е, че дарението се прави тайно на специализирана клиника. А лекарите след това продължават анонимността на дарението, като просто правят безплатна процедура на случайно семейство. Вече няколко двойки са получили шанс за детенце, но без да знаят, че дарението е от Мая и приятели. А проплакването на бебета близнаци вече е факт.

2. Преди няколко години Манолова се включи в кръводарителска акция на министерството на здравеопазването. Напук на очакването, че става дума само за пиарски трик, лекари признаха, че Мая е редовен кръводарител. Каузата е приела още като студентка и винаги, когато може, се отзовава при зов за помощ.

3. Мая е вярваща християнка и от годините й в парламента е всеизвестно, че дори в най-натоварените дни намира време да припали свещичка. Стриктно спазва православните пости, но заедно с това уважава традиционните празници на други религии. Затова, ако сте сред познатите й и сте католик или мюсюлманин знаете, че винаги отправя сърдечни поздрави, когато отбелязвате свят за вас и близките ви ден.

4. Напук на ширещото се мнение, че политиците масово залагат на скъпи и вносни марки, 80 процента от костюмите на Манолова са на български фирми. Една от любимите й дизайнерки е Нели Колева. Миналата година Мая първа прокара пътя на дантелата в парламента точно с делови костюм от модното студио. След това фините допълнения към сака и поли станаха част от облеклото и на други представителки от нежния пол. Токчетата са се превърнали в своеобразна нейна запазена марка. Затова и като стана зам.-председател на парламента, бързо получи прозвището Генерал на токчета.

5. От известно време червената фурия има нова страст - цветята. В семплата селска къща край Рударци тя и половинката й Ангел Найденов канят най-близките си приятели. А на верандата ги посрещат няколко пищни саксии с мушкато. Това е и любимото място на Мая за тихо сутрешно кафе.

6. Манолова лекува умората с народни танци. Колеги и приятели признават, че играе над 14 вида хоро. Най-сложните стъпки на Граовското, например ще ви покаже за няколко минути. И ще се изненадате колко лесно се учи фолклорното чудо от Мая.

7. Постните гозби са нейната запазена марка в кухнята. Мая предпочита зеленчуците и готви с удоволствие грах, прясно зеле, ориз и държи на българските подправки. Най-хубаво й е да майстори ястия с дъщеря си Ралица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай