Купуват нови 42 пожарни, търсят пари и за самолет

Купуват нови 42 пожарни, търсят пари и за самолет | StandartNews.com

Благоевград. На професионалния празник на пожарникарите, който е на 14 септември, ще бъдат дадени 42 нови пожарни автомобила. Това каза във вторник в областния център вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вървят и преговори с Европейската комисия за осигуряването на средства за закупуването на техника и оборудване, тъй като част от наличната е на 50 години. „Разчитаме в тези разговори и на еврокомисар Кристалина Георгиева. Целта ни е да набавим необходимата техника. Надявам се, че скоро ще закупим и един самолет, с който ще се гасят пожарите“, допълни Цветанов.

 МВР ще участва в проекта за изграждане на система за видеонаблюдение в Благоевград. Все още е рано да се говори за конкретни параметри на финансовите средства, каза Цветанов.
Според него по този начин ще се гарантира сигурността на благоевградчани и на гостите на града, както и на хилядите студенти. Той бе категоричен, че не бива да се сравнява такава система със своеобразен „Биг Брадър“. „Нейната цел е единствено да помага за разкриването на нарушители на обществения ред. Аз самият никога не съм се притеснявал да бъда в зони за видеонаблюдение. Като родител също съм заинтересован да има камери, които да гарантират сигурността на децата ми“, каза още вътрешният министър.

Стойността на проекта за изграждане на система за видеонаблюдение е около 700 000 евро и ще направим всичко възможно да предвидим изпълнението на този проект за следващата година, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай