Кмет забрани чалгата на събор

Голотии и въстание на едно място не вървят

Кмет забрани чалгата на събор | StandartNews.com

Малко Търново. Чалгата е абсолютно забранена по време на честванията на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, които се провеждат днес в местността Петрова нива. Заповедта е на кмета на общината Илиян Янчев. На празника ще бъдат позволени само странджански и тракийски песни.

Националният събор, посветен на 109-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Официалното начало на тържествата е тази вечер с традиционна заря проверка.

Сливенският митрополит Йоаникий пък днес ще отслужи заупокойна молитва за душите на онези, които не са се поколебали да пожертват живота си за присъединяването на Одринска Тракия към свободна България.

По-рано през деня желаещите да минат по старите комитски пътеки ще извървят организирано пътя от село Стоилово до местността Петрова нива. За първи път тази година ще бъде организиран и мемориален състезателен пробег, който ще започне от друго въстаническо село - Заберново, и отново ще финишира пред паметника на героите.

Организаторите на събора - община Малко Търново, Съюзът на тракийските дружества в България, Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургаски регион и дирекцията на природен парк "Странджа", са се погрижили за сигурността на присъстващите и в планината ще бъдат разположени пожарни и медицински екипи, готови да реагират в случай на нужда. Веднага след тържествата на Петрова нива в Малко Търново започват летните културни празници. Началото ще бъде поставено в понеделник от 19 часа със спектакъл на балета към бурската опера с хореографията на проф. Хикмет Мехмедов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай