Извън партийната дреха ще съм по-полезна на хората

Извън партийната дреха ще съм по-полезна на хората | StandartNews.com

Няма да чакам да тропат на вратата ми, ще посрещам проблемите на място

Всяко умно управление има нужда от критичен омбудсман, казва Мая Манолова

* Една от първите ми срещи ще бъде с г-н Константин Пенчев
* За гражданска кауза мога да работя рамо до рамо с опозиция и управляващи
* Ще ми липсва страстта от парламентарната битка
* Страданието на българите е крещящо, нужна им е институция, която да ги закриля

- Г-жо Манолова, честито! С кои идеи за бъдещата си работа спечелихте депутатите от различните парламентарни групи, според Вас?

- Благодаря! Благодарих и на колегите от парламента, защото те очевидно повярваха, че ще бъда добър омбудсман, че ще бъда ефективен защитник на правата на българските граждани. Основната ми идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да посрещне проблемите на място, а да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата. Давам си ясна сметка, че това е много трудно предизвикателство, предстои ми наистина трудна битка за правата на българските граждани, на тези, които са ощетени, унизени, на тези, на които високомерната администрация е хлопнала вратата. Ще се боря пред скоби за тези с най-тежки проблеми, със социални права, социално изключени, деца в риск, хора с увреждания. Всички, които имат нужда от подкрепа на защитника на гражданите. Предполагам, че една от първите ми срещи ще бъде с г-н Константин Пенчев, защото в работата на институцията трябва да има приемственост, тя не трябва да спира нито за миг, така че разговорите ми с него ще ми бъдат изключително полезни.

Защото социалното страдание на българите днес наистина е крещящо, хората имат нужда от институция, която да ги закриля, която да ги подкрепя, към която да се обръщат и мисля, че институционалната роля в защитата на гражданите ще бъде много по-ефективна, отколкото партийно-политическата роля. Правила съм го 10 години като парламентарист. Убедих се, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани, които са в трудна ситуация, трябва да го правя извън партийната дреха, от позицията на институция и ще се постарая да изпълня със съдържание всички законови правомощия, така че гражданите да имат поне една институция, към която да могат да се обърнат по всяко време на денонощието.

- Кога предстои да напуснете БСП?

- Според изискванията на закона трябва да не членувам в партии, да нямам участие в неправителствени организации, така че ще го направя. Преди да встъпя в длъжност официално, защото в момента аз съм избрана за омбудсман, но според българския закон новият омбудсман встъпва в длъжност в момента, в който изтече мандатът на стария - знаете, датата е 20 октомври.

- А що се отнася до партийната контролна комисия, която оглавявате? Как ще процедира БСП?

- Знаете, че по устава на БСП председателят на контролната комисия се избира от конгреса на партията. Имам заместници, които ще работят, докато се събере най-висшият орган на БСП.

- По това ли си приличате с досегашния омбудсман Константин Пенчев - навремето той бе учредител, а после и в контролния орган на НДСВ?

- Щом търсите прилики в тази плоскост... Но вече имах възможност да кажа по време на изслушването пред колегите от комисията по вероизповедания, че г-н Пенчев е много добър пример за това. И той, като мен, е бил председател на контролния орган на неговата партия НДСВ, както аз - на партийната контролна комисия.

- Зам.-председатели на парламентарни групи сте били и двамата...

- Да, така е. Когато има гражданска кауза, мога да работя рамо до рамо с опозиция и управляващи. Омбудсманът трябва да защитава гражданите, а, повярвайте, хората навън искат решаване на проблемите им.


- Смятате ли, че гражданите ще ви припознаят като независим защитник? Вие сте ярка политическа фигура, свързана от години с БСП?

- Често съм казвала, включително и от парламентарната трибуна, че проблемите на хората нямат цвят. Не може да делим на леви или десни гражданите, за които социалното страдание наистина и огромно - бедност, социално изключване, социални проблеми, проблеми в здравеопазването. Няма партийна принадлежност за децата в риск или за тези без родителски грижи. Бих искала активните граждански организации да са естествени съюзници на омбудсмана.

- Нова ера ли започвате в живота си и как се отказвате от политиката?

- Факт е, че парламентът ще ми липсва, ще ми липсва парламентарната трибуна, ще ми липсва защитата на каузи, страстта на парламентарната битка, ще ми липсват журналистите в парламента, ще ми липсват всички колеги народни представители, но няма незаменими хора, други ще заемат моето място на активен парламентарен говорител. Аз ще се посветя през следващия етап от живота си на защитата на българските граждани. Всъщност затова влязох в политиката преди десет години, затова преди 20 години станах адвокат, но се убедих, че в България в този момент хората имат нужда най-вече от институционална защита.

- Принуди ли ви донякъде ситуацията в партията ви да предприемете този ход?

- Аз мисля, че най-големият страх на всички е, че едва ли не това управление ще се сдобие с един нов активен критик, че ще продължавам да бъда опозиционер. Според мен всяко добро и умно управление има нужда от активен и от критичен омбудсман, който, от една страна, да поставя на място администрацията, от друга страна, да защитава гражданите, така че безспорно ще работя с всички институции, с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите в крайна сметка да бъдат ефективно защитени. Ще бъда активна, критична, но в интерес на гражданите и мисля, че управляващите ще се убедят, че това е добрият вариант. Не омбудсман, който се снишава пред проблемите и бяга от теми, които не са публично популярни, а такъв, който е критичен, активен и е в пулса на събитията във всеки един момент, в който се нарушават граждански права.

- Как ще убедите хората, че ще излезете извън партийната си принадлежност?

- С бъдещата си работа всеки ден.

- Кога ще заработят изнесените приемни, които анонсирахте в програмата си?

- Винаги съм отделяла време да се срещам с хората при тях, на място. А не да идват в кабинета ми - така работих в парламента, това искам да постигна и в работата на обществения защитник. Така съм работила като народен представител, а желанието ми е да го правя още по-ефективно като омбудсман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай