Домино от протести

Лекари, студенти и военни също излизат на улицата

Домино от протести | StandartNews.com

Домино от протести ще залее страната от неделя. Към дежурните бунтове срещу енергийните монополи, ниските доходи и партиите ще се присъединят и хиляди студенти. Те се вдигат заради увеличените такси в университетите. На улицата още днес излизат и военните, които пък скачат срещу орязаните им придобивки. Много полицаи също ще "пушат" на тротоара, защото не получиха обещаното им увеличение на заплатите.

Който закъса за джипи, ще трябва да го търси на митинга. Докторите в цялата страна се вдигат на бунт. Причините са орязаните до 40% пари за болниците и прегледите при личните лекари.

Над 100 лидери на протестите в цяла България ще се срещнат днес в Сливен. Сбирката е организирана от Фейсбук групата "Да запалим монополите". Целта е да се излъчат общи искания на митингите в неделя, които ще обхванат над 30 града.

100 войводи се събират в Сливен

Над 100 войводи ще се съберат днес в Сливен. Сбирката е организирана от Фейсбук групата "Да запалим монополите", а градът на войводите е избран, защото е в средата на България. Неформалните лидери на протестите от последните две седмици искат да се запознаят помежду си, да обсъдят исканията си и да излъчат общи послания на митингите, които ще обхванат над 30 града в неделя. "Идеята е да седнем и да видим какви са исканията ни, защото ние тръгнахме от монополите и стигнахме до смяна на политическата система", обясни за "Стандарт" Дончо Дудев от София. Той припомни, че в столицата протестиращите вече са обявили преди дни на пресконференция четири основни искания. А те са: Депутатите да се избират мажоритарно, да може да се отзовават, ако не изпълняват предизборно обещаните ангажименти, да падне имунитетът им и да носят съдебна отговорност за своите действия. Четвъртото им искане е 50% гражданска квота в държавните регулиращи органи. "Ще чуем и координаторите от другите градове, ще видим кое е най-доброто", каза Дудев. Масово протестиращите издигнаха и призиви за национализация на ЕРП-тата, за разсекретяване на търговските договори в енергетиката и търсенето на отговорност за неизгодните сделки. Не е много ясно какъв е достъпът до сбирката в Сливен. Според някои от участниците се правят списъци на доказали се вече съмишленици във Фейсбук. Според други, всеки, който е регистриран в групата, може да дойде. "Това е прецедент, през Фейсбук да се организираме толкова много хора, които дори не се познават, затова искаме да се видим", обясни Янко Терзиев, известно вече лице от протестите срещу монополите в София. Според него събирането е напълно неформално. "Не искаме да излъчваме инициативни комитети, нито да правим сдружения, които предполагат някаква регистрация", казва Терзиев. Той твърди, че хората, които ще се съберат в Сливен, са категорично против създаването на партия, защото те са напълно дискредитирани. "Няма да създаваме и неправителствена организация", казва Терзиев. Лидери на протестите от други градове обаче вече говорят открито за партия. "Обмисляме идеята, но на избори няма как да отидем", призна неформалният лидер на бунтовниците в Бургас Михаил Неделчев. Той обаче твърди, че никой от тях няма амбицията да участва във властта.

Днес лидерите от всички градове трябва да преценят и дали ще успят да съберат хората си на общ протест в София, или шествията ще залеят цялата страна, както бе миналата неделя.

До късно снощи организаторите криеха и мястото, където ще се събират, за да не допуснат към тях да се присламчат политици. Координаторите на протестите в неделя ще трябва да измислят и към кого да насочат исканията си, след като правителството подаде оставка. "Кабинетът абдикира и остави хората на улицата, без решение на исканията им. Това не е коректно", заяви Дончо Дудев.

Паралелно със срещата в Сливен и в столицата ще се обсъжда какви да са посланията на протестиращите. Това ще бистрят от сдружението НАС - Свободен избор, но от столицата. Още преди няколко дни те обявиха деня и мястото на срещата, където на кръгла маса са поканили всички заинтересовани граждани и организации. За разлика от координаторите, които се събират в Сливен, от НАС - Свободен избор канят и политическите сили да участват на кръглата маса, но като гости, без да участват в дебата.

Интересът е много голям, непрекъснато се записват хора и граждански организации за участие, казаха от сдружението, което бе създадено преди месец с основно искане да се отмени забраната за пушене в заведенията.

"Ще канализираме дебата в две основни насоки - как най-бързо да се въведат граждански квоти в управлението на държавата и съд за хората, подписали антибългарските договори с монополите, обясни за "Стандарт" Андрей Слабаков, един от учредителите на НАС - Свободен избор.

Във Варна се карат кой да води бащина дружина

Разкол сред лидерите е на път да спре първия и най-голям в страната протест във Варна. Хората, които излязоха най-масово край морето не могат да излъчат свои представители за националната среща на инициативните комитети в Сливен. В хайд парк на закрито се превърна срещата на гражданите в зала "Пленарна" онази вечер за избиране на легитимно ръководство. След нея много хора си разотидоха разочаровани и митингът бе повече от мижав. Яки момчета под строй освиркаха неформалния лидер и бивш футболист Иван Петров. Варна е пълна с такива хора, отвратен съм, каза рапърът Мишо Шамара, който ядосан напусна срещата в общината. В последните три дни той като варненец се включи в протестите на своите съграждани. Според Кънчо Бонев от "Съюза на патриотичните сили" и един от първите инициатори на шествията срещу Енергото срещата на закрито е провалена заради агитки на партии и икономически групировки. Имаше голяма провокация от поставени лица, а и местни политици от партийната опозиция показаха, че искат да узурпират народното недоволство ,коментира за "Стандарт" Александър Борисов, който се занимава с онлайн маркетинг и от първите протестиращи във Варна. Той обясни ,че на  досега съществуващия инициативен комитет  начело с Иван Петров искат да противопоставят друг с петдесетина активисти срещу шистовия газ. Хора от обкръжението на бившия футболист на "Спартак"-Варна също скочили срещу него след като обявил ,че ще  прави "организация  "Васил Левски",за която никой не го е упълномощавал. Междувременно  във фейсбук вървят предложения за избор на ръководство чрез анкети и по нета. Сподвижниците на Петров знаеха, че вчера е тръгнал, но не и за къде и за какво пътува. Ако отива на срещата в Сливен, той не е легитимно избран, за да ни представлява, беше категорична Петя Хараланова, която преди дни пък напусна досегашния инициативен комитет заради партийно обвързани лица в него. Пътувам, но няма да кажа за кой град, в неделя ще бъда начело на митинга и ще представя декларация с искания на протестиращите, каза по телефона Иван Петров.

Изненадващо на митинга вчера вечерта обаче на сборното място до общината хората от инициативния комитет се обявиха за пълно обединение и срещу провокациите на политически партии. Няма да има паралелен инициативен комитет, всички сме заедно, каза за "Стандарт" Филип Филипов, набеден снощи, че иска да сформира ново легитимно ръководство.

Роми искат да се палят

Роми искат да се палят на улицата заради беднотията. В сряда от 11 часа Ашим Асан от Пловдив и осемчленното му семейство, деца и внуци, възнамеряват да се запалят пред Президентството. Намерението си Асан съобщи пред Агенция "Фокус". "Политически ни тормозят, гонят ни, има корупция в системата на затворите. Идвам да се запалим, да спасим внуците си, да се спасим и ние", каза Асан.

Той е информирал президентството за намерението си и възнамерява да пише и на Столична община, за да поиска разрешение от кмета Йорданка Фандъкова.

50 мюсюлмани късаха сметки

След петъчната молитва вчера 50 мюсюлмани, сред които и възрастни жени, организираха протест срещу високите сметки за ток и срещу беззаконията при управлението на вакъфските имоти. Митингът се проведе пред Джумая джамия в центъра на Пловдив. С викове "Оставка" и "EVN e мафия" протестиращите поискаха сметките им да им бъдат преразгледали. Баба Райна, която също подкрепи протеста, разказа, че от 1999 г. живее на тъмно, тъй като пенсията й не й стига да си плаща тока. Според един от организаторите на митинга Цветан Салтков енергийното дружество е надписано в пъти консумацията на електричество в квартал "Столипиново". По думите му вместо изразходваните 10 хиляди киловатчаса на месец EVN е пишело 1 млн. киловатчаса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай