Броят на протестиращите в страната се стопи в пъти

500 се събраха в Пловдив, 200 във Варна

Броят на протестиращите в страната се стопи в пъти | StandartNews.com

София. Доста вяли бяха протестите на петия ден от недоволството в другите градове в страната. Броят на протестиращите рязко е намалял.

В Пловдив протестиращите се стопиха на 500 души при 3000 само преди ден. Във Варна пък спадът е от 1000 на 200 души. В някои от градовете, където беше обявен протест, не излезе никой или пък само единици.

На места организаторите показаха разочарование от апатията и липсата на интерес у съгражданите си. Други го отдадоха на горещите температури във вторник.

В Благоевград и Пловдив протестите бяха съчетани с недоволство срещу назначените областни управители – Муса Палев и Венцислав Каймаканов. Хората искат те да бъдат сменени, защото според тях са назначения на ДПС.

Жегите отказаха благоевградчани

Рекордно измерените температури в Благоевград уплашиха половината от тези, които излязоха на протест в понеделник вечер. Във вторник се събраха едва стотина души до сградата на областната управа. Заради жегата те решиха да не правят протестно шествие по улиците на града, а отидоха до мемориала на свободата пред хигиенната баня, където сградата на операта хвърляше дебела сянка. Там за пореден път водачите обявиха, че са срещу назначението на Муса Палев от ДПС за областен управител, както и срещу правителството на Пламен Орешарски. С викове "Оставка" множеството подкрепи ораторите. Продължава и паралелният протест на хората на Людмила Манова от ГС "Сила". Те са опънали палатков лагер пред областната управа, за което получиха разрешение от властите. Там се редуват на смени, за да има винаги хора, които да спрат Муса Палев да влезе в кабинета си.

500 протестираха в Пловдив

Приключи протестът на пловдивчани по традиция от началната им точка – площада пред сградата на общината, съобщи агенция „Фокус". Протестиращите около 500 души скандираха пред партийните централи на партиите БСП, ДПС и „Атака". Блокираха два от централните пловдивски булеварди, за да преминат на шествие по тях, след което се върнаха отново на главната улица на Пловдив. Чуваха се непрестанни възгласи „Оставка", „Мафия", „Червени боклуци", както и „Утре пак сме тук". Протестиращите се уговориха утре отново да са 8 часа пред областната управа в Пловдив, за да изразят недоволството си пред новия областен управител Венцислав Каймаканов.

Във Варна се стопиха на 200 души

Около 200 души протестираха пред сградата на Областния съвет на ДПС във Варна, съобщи агенция „Фокус". С възгласи „Червени боклуци", „Долу ДПС" и още скандирания те протестираха около 15 минути, след което се насочиха по бул. „Княз Борис Първи„ в посока централата на БСП. Като цяло протестът преминава спокойно, само в един момент двама от протестиращите се скараха, но скандалът беше бързо потушен.

Кратък и малоброен протест в Бургас

С химн на Република България завърши протестът в Бургас, съобщи агенция „Фокус". Протестиращите изпълниха химна на страната и с ръкопляскания официално дадоха край на протеста в 19.40 часа. Това се случи пред фонтана на пл. Тройката в центъра на Бургас. Преди това протестиращите, около 30-40 души, преминаха по централната улица „Александровска". Те скандираха „оставка" и „долу ДПС". Полиция охраняваше шествието, което премина без инциденти. Преди да тръгнат в шествие, протестиращите се бяха събрали на площада пред община Бургас.

Шествие в Добрич

Четвърти пореден ден жители на Добрич излязоха на протест. Мястото обаче тази вечер бе променено – пред църквата „Св.Георги", по централната пешеходна зона, с надеждата да бъдат привлечени повече хора, съобщи агенция „Фокус". За разлика от другите градове в страната, в Добрич протестиращите са малобройна група. Посланията на протестиращите днес бяха: „Промяна на изборния закон", „Граждански контрол в държавните институции на ротационен принцип", „Съд и конфискация за грабителите". В Добрич гражданският протест протича мирно, има и полицейско присъствие.

Около 70 излязоха във Велико Търново

Около 70 души се събраха за поредна вечер на мирен протест във Велико Търново, съобщи агенция „Фокус". Протестиращите, обединени около исканията си за оставка на Кабинета ''Орешарски'', се събраха в 18.30 часа около паметник "Майка България" в центъра на града. „Протестираме за това, че за пореден път се опитват да заобиколят общественото и гражданско мнение и за това, че, за съжаление, новото правителство стартира със своеволия, противоречащи на гръмките обещание, с които встъпи. „Протестираме срещу липсата на всякаква експертност, срещу липсата на консенсус между всички слоеве в държавата, срещу продължаващите безобразия, срещу липсата на промяна и желанието за разрешаване проблемите на хората", заяви един от протестиращите млади хора.

Само петима излязоха във Враца

Само петима мъже излязоха на протест във Враца в петия ден на недоволство. Затова пък ги охраняваха три пъти повече полицаи, начело с шефа на районното управление Иван Иванов. „Пълен провал, на този народ явно не му се живее", разкри пред медиите организаторът Искрен Дилов. От неудобство, той изтегли агитката далеч от паметника на Христо Ботев на централния площад, който остана почти празен. Петимата се обединиха около мнението, че сега трябва да се даде шанс на правителството да изпълни основните неща от дневния ред на обществото и под неговия контрол. Парламентът пък трябва да изработи някои основни закони, включително и изборния и да се разпусне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай