Баба на 112: Падна ми метеорит в двора

Баба на 112: Падна ми метеорит в двора | StandartNews.com

Възрастни жени се запасяват със свещи, чакат 6 дни мрак на земята

Паника обзе баби по селата заради фалшиви съобщения по сайтове, че идват 6 дни мрак на земята. Възрастните жени нищят идващия апокалипсис и вече кроят планове как да оцелеят, като се запасяват с храни, дърва и свещи.

Баба от брезнишкото село Сопица вдигна накрак Гражданска защита заради извънземен камък. Жената се обадила на телефон 112 и разтревожена съобщила, че в двора й е паднал метеорит. Диспечерите веднага изпратили екип на място. Специалистите направили замервания на радиационния фон, но показателите се оказали в норма. Скалният къс се оказал най-обикновен камък с тегло около три килограма. Пожарникарите подозирали, че тревогата е фалшива, но били длъжни да реагират на сигнала. Жената обаче била сериозно разтревожена, затова се наложило да й обясняват, че някой си е направил шега. "Вероятно някой от младежите е метнал камъка за майтап, тъй като част от хората се вързаха на информациите по сайтове, че идва шест дни мрак на земята заради слънчева буря", нареждаха хората в Сопица.

Покрай фалшивите новини, че по данни от НАСА слънцето щяло да замръкне за няколко дни през декември, и други хора по селата взеха да проявяват излишна тревожност, научи "Стандарт". По-информирани баби съветвали комшийки да се запасява със свещи и светилна газ, за да не останат на тъмно.

На фалшивата новина се вързаха и хиляди хора по света. Историята, озаглавена "НАСА потвърждава - Земята ще преживее шест дни на пълна тъмнина през декември 2014!", тръгна от Huzlers.com - сайт, който публикува измислени истории със сензационни заглавия. Той тиражира фалшив доклад със следния текст: "НАСА потвърди, че Земята ще преживее шест дни на почти пълен мрак и това ще се случи между 16 и 22 декември. Светът ще оцелее, въпреки тези дни на тъмнина, когато вследствие на слънчева буря слънчевите лъчи ще бъдат на 90% блокирани от прах и отломки. Тази слънчева буря ще бъде най-голямата за последните 250 години".

Енчо Маркишки от Института по астрономия към БАН отсече, че не се очакват подобни аномалии и освен това слънчево изригване не може да доведе до такива последици. По думите му в момента на Слънцето има голямо петно, което обаче не е насочено към Земята и при евентуално изригване няма да окаже никакво влияние върху нашата планета, съобщи Дарик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай