Служители на НКЖИ спасиха ранен щъркел

Служители на НКЖИ спасиха ранен щъркел | StandartNews.com

София. От 2009 г. НКЖИ се включва активно в усилията за запазване живота на птиците, гнездящи по железопътните стълбове. През 2010 г., на територията на цялата страна бяха монтирани над 50 платформи за щъркелови гнезда.

В края на месец юли, служители на НКЖИ спасиха щъркел, закачил се в арматурата на стълб от контактната мрежа, край Костенец. Екипите  забелязват птицaтa, при изпълнение на служебните си задължения, и изключват ел. напрежението. Един от щъркелите е свален и незабавно е повикан ветеринарен лекар. Установено е тежко нараняване. В момента за птицата се грижи служител на НКЖИ в домашни условия.

По време на ежемесечните си обходи, екипите на компанията преглеждат състоянието на контактната мрежа, като същевременно наблюдават и щъркеловите гнезда. При направените проверки, специалистите  установяват наличието на новопостроени убежища. Предприети са действия по издаване на разрешително за изолирането и обезопасяването им, чрез поставяне на нови платформи.

През 2010 г., Компанията е носител на специална награда на UIC (Международен съюз на железниците) – „Запазване на биоразнообразието и защита на околната среда“.

НКЖИ ще затвърждава позицията си на отговорна институция по отношения на опазването на околната среда и запазването на биологичното разнообразие, като мениджмънтът на предприятието ще продължава да води политика за намаляване на негативното влияние върху околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай