Защо коронавирусът трябва все още да ни притеснява

Зависи от ситуацията при нас и около нас, смята доц. Ангел Кунчев

Защо коронавирусът трябва все още да ни притеснява | StandartNews.com

Коронавирусната епидемия съвсем не е приключила, а опасност има, не само заради възникващите тук-там из България огнища, но и заради нерадостната ситуция в съседни на България държави. това стана ясно от изявление на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Панорама" по БНТ.

Кунчев коментира дали е съгласен с разхлабването на мерките. "Не с абсолютно всички, но с голямата част, да. Зависи от ситуацията при нас и около нас. Ние имаме готовност ако тя рязко се промени да ги върнем. Това винаги е възможно", каза той.

Експертът прогнозира, че ще има отделни огнища, които ще припламват. "Успяваме сравнително бързо да ги локализираме, така че надали ще се случи нещо особено. Повече ме притеснява голямото повишаване на заболяемостта около нас, най-вече в Македония. От един два дена и в Турция. Много внимателно наблюдаваме там процесите", подчерта доц. Кунчев.

"Прави ми впечатление, че болшинството от хората, които са по-скромни и знаят за какво става въпрос, се пазят много добре. Съзнават необходимостта от мерките и благодарение на тях сме на това положение. Другите, по-шумните, по-активните, някои от тях обикалящи телевизионни студиа и споделящи конспиративни теории, но не мисля, че определят националното поведение", добави той.

Донякъде съм изненадан от здравната система, че тя толкова бързо успя все пак да реагира, каза още главният държавен здравен инспектор.

„Този стрес тест на системата много ясно показа на кого може да се разчита и на кого не. Надявам се и бъдещите правителства, и най-вече министерството на здравеопазването да използват всички изводи от този стрес тест, за да преценят оттук-нататък на какво трябва да залагат и къде да инвестират“, добави той.

„Сравнително успешно спираме огнищата. Разбира се, не навсякъде. Ще ми се да е още по-ефективно. Не трябва рязко да пада числото на изследваните хора. В надзора това е ключово и не би следвало тази мярка, която достигнахме 1200-1500 изследвания дневно, дълго време не трябва да падаме под нея, защото тя е инструмент, който ни показва къде какво се случва и когато намерим огнище, имаме възможност веднага да намерим контактните лица, да вземе мерки, така че да не допуснем масово разпространение“, каза още доц. Кунчев.

Доц. Кунчев каза, че не е сигурен, че някой ще спази мярка, която е само пожелателна.

„Носенето на маски е важно, когато контактуваме отблизо с хора и тогава когато имаме някакви признаци. Във всички случаи самите фирми осъзнаха, че работата от вкъщи е много ефективна мярка, понякога дори ефективността на работа е по-висока отколкото да си офиса. Предполагам, че една немалка част от тях поне до края на годината ще останат в този режим. Препоръчваме там, където е възможно да продължи по този начин“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай