Витанов със страшно предупреждение

Броят на починалите от коронавирус ще расте, заяви математикът

Витанов със страшно предупреждение | StandartNews.com

Броят на починалите от коронавирус у нас ще расте. Това прогнозира в своя публикация във Фейсбук Николай Витанов, станал популярен като математикът на щаба /НОЩ/.

„Ако мерките сработят даже ще започне да се подобрява положението“. Така Витанов коментира и новите противоепидемични мерки, които бяха обявени по-рано през деня от здравните власти.

„Както знаете от днес има мерки, които ще действат от понеделник. Е що така, като бройката на заразените е 1700 и нещо. Я да се позаям малко и аз. Имаше един, дето ви писа, че тая бройка е занижена, но истината избива в претъпкване на болници и много смъртни случаи. Кой беше тоя човек, хейтъри мои. Кажете на глас името, и после плачете, ревете и вийте“, написа още Витанов.

Математикът отчита, че много от заразените, дори и със симптоми, не се регистрират като заразени. „Не им се стои карантинирани и тъй нататък, фактори много, няма да ги обсъждам тук. Така бройката на новите случаи не показва реалната ситуация на нещата“. И обобщава: „Ганьо може да пробва да излъже индикатора брой нови регистрирани случаи на ден, но не може да излъже индикаторите, свързани с хоспитализациите и смъртността, особено последния. Затова са тези мерки. В министерството на здравеопазването са наясно, че ситуацията е доста сериозна“.

Базовото репродуктивно число за втори септември е 1.308, пише още Витанов. Това е на базата на регистрираните случаи. По думите му обхватът на заразата се увеличава с бързи темпове. „Това не е заплаха, а обективна информация“.

И допълва: „Активните случаи прелетяха покрай 30 000 и ще полетят със свръхзвукова скорост към 35 000. Както и очаквахме. Но това не е добре“.

Според Витанов броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. „Причината е, че има доста нерегистрирани случаи и някои от тези хора до последно не вярват, че вирусът може да доведе до сериозни поражения“, смята още той.

Броят на починалите расте. „Но като сте прочели това по-горе, не се учудвате. Очакват се по 50-на ден, че и повече през следващите дни“, пише още Витанов.

И заключва: „Добре, вече има мерки, но за да захапят вируса, трябва да се спазват и да минат 10-на дни. Тъй, че спокойно, не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто спазвайте мерките, пазете децата и внимавайте на места, където има много хора“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай