Витанов каза кога идва Омикрон, сравни се с Лили Иванова

Яжте и пийте на празниците, новият вариант на вируса още го няма, посочи математикът

Витанов каза кога идва Омикрон, сравни се с Лили Иванова | StandartNews.com

Обстоен анализ на ситуацията с COVID-19 у нас направи математикът и бивш член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса Николай Витанов в профила си във фейсбук.

Ученият предупреди, че смъртността у нас ще надхвърли 30 000 души до края на годината, а задаващият се нов щам Омикрон е по-заразен. Той обаче все още не е дошъл  у нас, така че според учения народът спокойно може да яде и пие по празниците. Ето какво написа проф. Витанов в профила си:

"

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 17 декември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ И ЗА КОМЕНТИРАНЕ ОТ ХЕЙТЪРИ . Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

НЕ ГО ЧЕТЕТЕ ТОВА, ХЕЙТЪРИ, ЩЕ СЕ ПОВРЕДИТЕ ПСИХИЧЕСКИ. МАХАЙТЕ СЕ ОТТУК.

И днес ще има малко весело, но накрая. Веселите коментари за българския политически и социален живот не допадат на някои. Като не ви допадат, не ги четете. Те затова са накрая.

Пропускайте ги.

Вчера беше последното предаване от серията "Любимците на България". Записът бе сутринта и затова не успях да направя анализа на ситуацията, за което се извинявам. Който то е гледал, знае каква беше целта ми, казах я там - поне за 1 час популярността на отрудения и охулван български учен да е съпоставима с тази на г-жа Лили Иванова. Което е огромно постижение в държава, където певците са много по-популярни от учените. Както виждате, целта бе изпълнена. Летвата е сложена за следващите, които трябва да скачат още по-високо. български математици, български учени - Витанов успя да вдигне популярността ви до тази на г-жа Лили Иванова. Може да е било за малко, но успя. Давайте сега вие да надскочите това постижение. Като го направите, аз ще съм първия, който ще ви поздрави. Респект към г-жа Лили Иванова, аз съм и фен, не само на песните, но и на огромното трудолюбие. Тя ще остане в историята.

Що се отнася до пандемията, ситуацията продължава бавно се подобрява. Паднахме под 2000 случая на ден. Както бе и прогнозирано - дифузното разпространение спря. Идат спокойни празници без Омикрона да ни ги развали. Всичко това бе прогнозирано и го знаете отдавна. Витанов пак позна.

Хейтърите могат спокойно да подвийват. Нека и те се чувстват значими.

Сега по точките - анализ на ситуацията.

0. Никулден мина отдавна - днес е 17.12. Омикронът още го няма. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Народе, ще си изкараш спокойни празници. Пък ако си се вслушал в прогнозата ми и си се подготвил я някъде да отидеш, я празника да си организираш, още по-добре. Яж и пий. И помни прогнози не се правят лесно. Не очаквай, че върховете на държавното управление са такива като Витанов. Не са. Ще има да сърбаш каши. Но това догодина. Сега празнувай.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.971 - близо е до 1.

Прогнозата я знаете - БАВНО разтоварване на здравната система Това е става пред очите ви. Броят на активните случаи се очаква да намалява бавно. Празниците наближават, още сме над 90 000 активни случая. Както виждате, очакванията ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината, се сбъдват. Какво да кажем тук - прогнозите на Витанов се сбъдват, хейтърите реват и вият. Ревете.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751

починали 1-ви октомври 2021 - 20 968

починали до днешна дата - 29 933

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 8965

Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 132, 7% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 32.7% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация.

Ама що така - чудят се някои. миналата година нямаше ваксинация, тази има. И пак смъртността по-висока. Просто е - делта вариантът е по-заразен от английския - заразява повече хора. Вълната тази година беше по-висока от миналогодишната. Дори и при по-нисък процент на смъртност това води до повече смъртни случаи даже и при наличие на ваксинация. Какъв е изводът. Ваксинацията е недостатъчно обхватна. Това е положението. Омикронът е още по-заразен. Ако успее да зарази много хора у нас, даже и при по-нисък процент на смъртност от делта варианта, починалите пак няма да са малко. Тъй, че помнете това предупреждение и се пазете. Няма кой да ви пази.

Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината - очаквам да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие срещу тази прогноза. Днес бройката е 29 933. До края на годината има 16 дни. Капанът на Тамерлан се затяга.

Хейтърите вият на умряло. Трупове броял Витанов, Витанов бил грозен, нищо не разбирал и т.н и т.н. Я да видим, каква ще е бройката утре. Напомням ви, до края на годината има още време, а думичката в прогнозата е прехвърлям. Ревете и вийте колкото щете. В капана на Тамерлан сте хейтъри. Прехвърли ли бройката 30 000 преди края на годината, прогнозата на Витанов се сбъдва, капанът щраква окончателно и вие ставате на салами и суджуци, както са ставали на салами и суджуци ония животни за войниците от армията на Тамерлан. Ревящи суджуци - дотам паднахте. 30 000 човека си заминаха заради тъпите блажни теорийки в които вярвате и разпространявате. И не ви е виновен Витанов, че ви казва истината в очите. 3 пълни дивизии хора си заминаха заради коплексарщината и маниакалната жажда за слава на вашите гурута. И още ще си заминат. Това е положението. Все едно война сме загубили - и защо? За да блеснат едни хора.

За ваксинацията - ако щете, не ви карам насила. АМА ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ.

Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването.

Съществени промени тук няма.

Развитието се очаква да е положително и ниво 4 да изчезне.

Източна България е по-добре от западна.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта.

Имаме очакван пробив - една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. Тая област както е тръгнала, може да иде и в зелената зона след някой ден. Да иде, няма лошо. Нека и други за идат там след ная.

София-град се очаква да е вън от много тъмночервената

зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

ДИФУЗНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УГАСНА. Прогнозата на Витанов и тук е на път да се изпълни - НАРОДЪТ ЩЕ ЯДЕ И ЩЕ ПИЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ НАПУК НА ОМИКРОНА.

Този изстрадал народ, голяма част от който не знае, как ще изкара утре, има нужда един да му каже - народе, по тия празници поне за вируса няма да се притесняваш. Яж и пий и си носи новите дрехи. Пък след Нова година, ще му мислим. Вместо да виете срещу мен, кажете го и вие на народа, успокойте го.

5. Картата на риска съгласно нашата методология.

Виолетовото бавно намалява. В Западна България също. И Благоевград излезе от виолетовата зона. Това е много добре. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме - все пак виолетовото още е много. Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - НЯМА ГО НИ ПРИ НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ, НИ ПРИ ВИТАНОВ - системата за ранно предупреждение на Витанов все още не го засича, а тя, както вече се убедихме, не е лоша. Това е добре, но да не се опияняваме. Ще дойде, няма да ни се размине. Но каквито преблеми ще имаме с него - ще са догодина. Това е прогнозата, направена е отдавна, още когато другите ви плашеха със страшния Омикрон. И се изпълнява. Знаете -

като дойде Омикронът, ще си направя статистиката и ще ви кажа точно какво ще става след

Нова година. И докато си чакам данните за статистиката, може да се развихрят тези, които рупат чипс по диваните и много знаят. Хайде бе, диванни ревачи, Нова година дойде, Витанов каза какво има да става два месеца напред. Свирепата теорeма на Витанов за хейтърите действа - никаква свястна прогноза не може да направите, само можете да виете и ревете. И да каканижете когато Витанов прогнозира нещо, че и вие сте могли да го кажете. Не, не можете да го кажете. То прогнози с рупане на чипс по диваните не се правят.

7. Тотален локдаун до края на годината - няма да има.

Забравихме за тоталния локдаун - нали така. Е, това беше и прогнозата на Витанов. И тая се сбъдна.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така - хумористичен реализъм на Витанов. Защо го има това - също знаете - ако тръгна да ви говоря с високопарните математичски термини, ще избягате на втората минута, ако не заспите от оттегчение. Тъй, че няма защо да се дуя с високопарни приказки. Следствие - има доста да си говорим за Мърфи, Питър, Паркинсън и другите.

Та веселата част. Днес е доста весело. Ще обсъдим четвъртият закон на Финейгъл

КОГАТО ЕДНО НЕЩО ТРЪГНЕ ДА СЕ ПРОВАЛЯ, ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ СПАСИ СИТУАЦИЯТА, ВОДИ ДО ОЩЕ ПО-СИЛНОТО И ВЛОШАВАНЕ.

Практически приложения от закона на Финейгъл

а. Витанов и хейтърите - винаги с това почваме. Когато Витанов още през април миналата година каза, че вируса си има помагачи и че това ще ни докара проблеми, хейтъри използваха това, за да почнат да провялат репутацията му. Витанов обаче знае закона на Финейгъл и не тръгна да си спасява репутацията, нали така. Докара хейтърите да състояние на ревящи суджуци. А едни ревящи суджуци трудно ще ви провалят репутацията. Даже нова ще ви съдадат. Между другото какво стана със зловещия Мориарти. Или вече съм агент Смит от Матрицата след като е взел очите на Оракула.

А да, и психически не съм добре - реват суджуците.

б. Правителството. Гледате закона на Финейгъл и си казвате - горкото правителство. Какво го чака след нова година. Ами какво го чака. Опити за спасяване на провалени ситуации, които още повече ще ги забатачат. Мрачният реализъм на Витанов в действие. Прост съвет - бъдете мрачни реалисти като мен. Изведнъж ще видите, че животът не е тъй мрачен.

в. Светът на науката - българската наука е в батака. Можем да сме много по-напред, ама не сме. Провалена работа. Тръгваме да я спасяваме. Какво ни казва законът на Финейгъл за тая работа. Правилно - ситуацията още повече ще се забатачи. Значи трябва да избягаме от сферата на действие на закона на Финейгъл. Как? След като положението е неспасяемо, промени трябват тук. Ама какви. Е, тук вече стигаме до границата, след която съветите вече не са безплатни.

Добре, стига толкава за днес.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Омикрон още го няма, празниците идат. Яжте и пийте на воля, забравете за проблемите, починете си. Проблемите са като старата болест - ще се обадят пак догодина. Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай