Вирусолог: Посрещаме Великден 2021 с COVID-19

Сигурно е, че до Великден пандемията няма да е отшумяла

Вирусолог: Посрещаме Великден 2021 с COVID-19 | StandartNews.com

"Сигурно е, че до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според неговата прогноза, животът ще се нормализира едва през лятото, посочва Дойче веле.

В Германия влезе в сила новият локдаун - и въпреки това Дростен не очаква бързо нормализиране. "Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви той пред германското издание "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" и добави: "Най-късно през лятото животът ни ще се промени към по-добро, но само ако сега успеем да овладеем разпространението на коронавируса". За целта, препоръчва Дростен, всеки от нас трябва да се държи така, сякаш е заразен. И обратното: да се отнасяме към другите така, сякаш те са заразени. Само така може да се пресече пътят на заразата, смята вирусологът.

Според преценката на Дростен, от особено значение в борбата срещу коронавируса е засиленото използване на бързи тестове за Ковид-19. "Така можем да установим не само дали даден човек се е заразил с коронавируса, но и дали и доколко е заразен за останалите", заяви вирусологът.

Предстоят тежки времена, предупреди и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Дори след няколко седмици да отменим локдауна, не е изключено да последват нови строги ограничения, заяви Шпан пред германската обществена телевизия ZDF. Германия се намира в безпрецедентна ситуация, предстоят месеци на сериозни ограничения, предупреди още той.

От 2 ноември в Германия важат новите мерки срещу коронавируса. Врати затварят всички ресторанти, барове, клубове и дискотеки. Същото важи за театрите, оперите, концертните зали и кината. Германците имат право да се срещат навън само с още едно домакинство, а пътуванията с цел туризъм са забранени. За сметка на това училищата и детските градини остават отворени. Търговските обекти също ще продължат да работят, макар и с по-строги ограничения. Предвидено е тези мерки да важат поне до края на ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай