Ваксина срещу коронавирус скоро няма да има

Правителствата надцениха заплахата, казва доц. Андрей Чорбанов

Ваксина срещу коронавирус скоро няма да има | StandartNews.com
  • Правителствата надцениха заплахата, казва доц. Андрей Чорбанов от БАН в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Доц. Чорбанов, какви са прогнозите за излизането на първата ваксина против коронавирус - независимо дали тази, която правите в България, или в чужбина? Особено като се има предвид натискът от правителствата?
- Натискът от правителствата ваксината да бъде готова бързо е доста голям, но това, което говорят администраторите, е доста далеч от реалността. Нито един сериозен учен няма да Ви обещае краткосрочно откриване на ваксина. Прототипите могат да бъдат готови бързо, нашият например ще стане още през късната есен, но същественото са тестовете, които трябва да дадат преценката как действа ваксината, безвредна ли е и дали не оказва странични ефекти. Те могат да бъдат както краткосрочни, така и дългосрочни. Няма как да има ваксина по-рано от година и половина. Първоначално ние ще тестваме ограничени групи, и то от здрави хора, след като приключим с тестовете върху животни. Става дума за доброволци, които ще бъдат тествани за евентуална токсична реакция. След това групите ще се разширяват - ще влизат и възрастни хора, и такива от рискови групи. На последния етап вече ще проверим каква е заболеваемостта спрямо броя на имунизираните.
- Доста са твърденията, че понеже у нас повечето хора са имунизирани с БЦЖ-ваксина, това намалява разпространението на Ковид-19. Така ли е?
- Това засега е спекулация, което обаче в медицината не е лоша дума. Просто е твърдение, което не е напълно проверено. БЦЖ-ваксината дава много мощен клетъчен имунитет. В Холандия, където тези имунизации не са били задължителни, започнаха да ги правят на млади хора, и откриха, че дават положителен ефект. Но не е сигурно, че например 40 години, след като си бил имунизиран с БЦЖ-ваксина, тя все още действа.
- Има ли наистина клетъчен имунитет от Ковид-19, появиха се различни публикации?
- Клетъчен имунитет има, няма хуморален.
- А предстои ли втора вълна на заболяването?
- Едва ли. Наблюдаваме едни и същи данни от пика през март, в зависимост от тестваните. Хоспитализираните хора, които са с тежка форма на Ковид-19 също като процент са на едно и също ниво. Интензивните отделения не са натоварени. Няма влошена ситуация, освен ако не броим клъстърната зараза в домовете за възрастни хора. Ако проверите случаите на заболели и починали от пневмония миналата година, вероятно ще видите доста сходни цифри.
- Това означава ли, че правителствата надцениха заплахата и блокираха неоснователно икономиката?
- Твърдо я надцениха. При това, повечето световни правителства. Не трябваше заплахата да се неглижира, но трябваше да се пазят само хората от рисковите групи. Административният натиск навсякъде по света бе прекалено силен, властите се уплашиха.
- В този смисъл присъственото започване на учебната година с маски в коридора и без маски в клас какво решение е?
- От моя гледна точка маските са излишни.
- А офертите за бактерицидни лампи, които училищата получават?
- Някой се опитва да спечели пари, както и с PCR-тестовете, които реално струват между 6 и 9 долара. Лампите са две разновидности. Едните озонират, но те не трябва да се използват в близост до хора, защото това руши имунитета, предизвиква допълнителни заболявания, може да засегнат кожата, очите, лигавицата. При тях се освобождават така наречените активни радикали, а всички знаем какви усилия полага светът, за да се борим с тях. Мястото на тези лампи е в складове, не при деца и учители.
Вторият вид пък действат само ако са много близо до човека, тоест също няма смисъл да присъстват в класна стая с двайсет и повече деца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай