Уникалната анти-COVID българска маска

Ще убива вируси с научни методи

Уникалната анти-COVID българска маска | StandartNews.com

До месец може да започне производство на иновативна българска анти-COVID маска.

Това казаха в  ефира на "Здравей България"от Русенския университет "Ангел Кънчев".

Проф. Христо Белоев е подал заявката за патент от името на университета. Маската е със сребърно и титаново нанопокиртие и гарантира 100% защита от вируси и бактерии, посочиха учените.

Уникалното е във взаимодействието между елементите й. Според резултатите от предпатентно проучване, няма такава разработка досега.

Тази маска я разработваме от края на март. Изследвахме маските, които са на пазара. Много голяма част от тях са от канцерогенни материали, които вместо да помагат, увреждат. Проведохме необходимите изпитания и решихме да проверим свойствата на среброто като материал, който е антибактериален.

Среброто се използва за много цели, включително за антибактериалните свойства, които има. Ние намерихме подходящ плат, който е сертифициран и беше изпитан.

Върху него нанасяме покритие от много тънък нанослой, като на предната страна на маската той е от сребро, а на вътрешната страна, откъм носа и устата, е от титан.

Между двата плата има мека материя. Когато попаднат между двата слоя бактерии, от навлажняването на материята се създава електрическо поле, протича реакция и бактериите биват убити", каза проф. Белоев..

Вътрешният плат е като вата, която служи да задържа влага от издишването и да се създаде електрическо поле между двата различни нанослоя от метала. Разстоянието между тях е от 1 - 1.5 мм, но се създава поле и се убива вируса. Това е новото и иновацията.

На 100% е защитата от вируси, както отвън-навътре към човека, ползващ маската, така и обратно от човека навън няма възможност вирусите да преминат.

От хигиенна гледна точка се препоръчва маската да се сменя и пере. Ако в рамките на един ден се носи, следва да се изпере, както другите маски за многократна употреба.

Слоевете са толкова тънки, че не се увеличава теглото й. Тя е като всяка друга маска но със специално покритие, което в съвсем тънък слой. Не се затруднява дишането, но се създава преграда, която унищожава вируса.

Разработката е изцяло българска на екип от общо 14 души - 8 учени от Русенския университет, още няколко колеги от Софийския университет, които се занимават с микробиология и двама колеги от Техническия университет – София.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ притежава правата, предоставени от авторите и Русенският университет е заявителят на патента. Понеже колегите са в голямата си част от русенския университет, затова университетът застава зад тази иновация.

Направили сме лабораторните проби, които напълно покриват очакванията ни. Подадохме заявка за патент, но процедурата е дълга -12 - 16 месеца.

Може да преговаряме и някой потенциален производител да получи лицензия и да започне производството на маската в ранен етап, преди да са приключили всички патентни процедури и да получим патента, каза проф. Белоев..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай