Удължават епидемичната обстановка до края на юли

Предприемаме и мерки по засилване на контрола – масов контрол, обяви министър Ананиев

Удължават епидемичната обстановка до края на юли | StandartNews.com

Взето е решение да се удължи извънредната противоепидемична обстановка с две седмици, т.е. до края на месец юли. Това го правим да запазим възможността здравният министър да издава заповеди, с които да създадем условия за намаляване на разпространението на коронавируса. Съобщението направи на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

След среща на Националния оперативен щаб с премиера, на която са присъствали министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев е взето въпросното решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка. Това се прави, за да се запази възможността на министъра на здравеопазването да може да издава заповеди, за да се създадат условия за намаляване нивото на разпространение на коронавируса.

Ананиев съобщи, че също така се засилва контролът по спазване на мерките. Препоръчва се на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион и тяхната компетентност.

Препоръчва се да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждане на масови мероприятия.

Ананиев ще издаде заповед, в която ще определи гражданите на кои страни ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

От своя страна доц. Ангел Кунчев уточни, че без маска може да е човек, когато става въпрос за професионална изява, събитие, на което презентира, говорител е, дава пресконференция или е говорител в телевизия.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има съмнение, че е заразен с коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не. Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

Той потвърди още, че има 15 души с положителен тест на коронавирус от екипа на футболен клуб "Черно море", сред които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти с положителен тест от "Царско село". Единият от тях е играл на терена, другите - не. Ако този процес се задълбочи, може да се предприемат мерки по провеждане на футболни мачове без публика, каза Ананиев. По думите му по всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач.

На въпрос за тестовете проф. Тодор Кантарджиев уточни, че за да се приеме, че пациент е болен от коронавирус, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар по епидемични показания и клинични данни. За да бъде изписан от болница или освободен от домашно лечение, пациентът трябва да има два отрицателни PCR теста.

Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вирус, заради което се правят нови тестове. Но всеки положителен тест не се регистрира като нов случай, категоричен бе Кантарджиев. Министър Ананиев допълни, че в регистъра всеки човек влиза с уникално ЕГН и няма как да се дублира резултатът.

Ако се прави PCR тест с правилно взет материал в стандартизирана лаборатория и той е положителен, значи човек сто процента има вируса в себе си и може да заразява, каза проф. Катраджиев.

Ако днес човек е положителен, а утре отрицателен, това означава, че си положителен, добави той. Отрицателният тест означава, че не е взет добре материалът или материалът е лошо съхраняван и транспортиран, или става от недоброжелателно взимане на материал.

У нас има една референтна лаборатория, и пет отрицателни теста да има в други лаборатории, не се зачитат, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай