Учен: Коронавирусът е тръгнал още през септември

Заразата може да не е започнала от Ухан, твърди професор от Кембридж

Учен: Коронавирусът е тръгнал още през септември | StandartNews.com

Коронавирусът може да се е разпространил още в средата на септември и китайския град Ухан може да не е мястото, от което тръгва по света. Това сензационно твърдение е на водещ учен по заболяването проф. Питър Форестър, пише "Нюзуик", цитиран от  "Марица"..

Професор Форестър води проекта на "Кеймбридж", насочен към процесите, довели до пандемията от COVID-19. Целта е да се идентифицра "нулевият" пациент, от когото тръгва заразата. Екипът проследява пътя на вируса, включително и мутациите му, от тръгването му от Китай към Австралия, Европа и останалия свят.

Създадена е мрежа, която използва над 1000 генома на вируса. Те включват дата на заразяване и типа на вируса. Има три основни типа A, B and C. A е най-близкият до този, който е в прилепите и се смята, че е най-близкият до генома, който заразява хората. Той е открит при китайци и американци, като мутации има и в Австралия.

Но тип А не е този, който е открит в Ухан, от където се смята, че е тръгнала епидемията. Повечето пациенти там имат тип В.  Дъщериният на В - тип С,, е идентифциран при ранните случаи в Европа, Корея, Сингапур и Хонконг, но не и в Китай.

Според изчисленията на екипа на професор Форстър, заразата е тръгнала някъде между 13 септември и 7 декември миналата година. "Това включва и постоянен период на мутация, заради това може и да не е точно. Но към момента е най-доброто, което можем да направим. Сега очакваме още данни на пациенти от болниците през 2019 г.", казва ученият пред "Нюзуик".

Според него е много вероятно заразата да не е тръгнала от град Ухан, защото до 17 януари всички случаи там са от тип В. В същото време в провинция Гуандон, която е на над 800 километра от Ухан, 7 от 11 проби са от тип А. "Проблем е, че това е много малка извадка от началото на епидемията. След китайската Нова година и пътуванията около 25 януари той започва да се смесва географски", обяснява професорът.

Първият известен случай на вируса е проследен до 17 ноември. Според "Саут Чайна Морнинг Пост" правителствените данни показват, че това е 55-годишен от провинция Хубей, на която Ухан е столица.
Смята се, че вирусът се е пренесъл от животно, най-вероятно прилеп, към хората. Кога и къде е станало това - още не е известно. През декември се появява първият бум на заразени, като той бе проследен до пазара за живи животни и се смяташе, че е трънал от там. Но след като се получаваха повече данни за вируса, тази версия не бе потвърдена. Изследване на "Лансет" показа, че първите заразени не са имали контакт с пазара.

От тези първи случаи в края на миналата година, над 2 милиона човека са потвърдени като носители на COVID-19. Според университета "Джон Хопкинс" той се е разпространил в 185 държави, като жертвите му са вече над 150 000.

Идентифицирането на източника на вируса е важно, за да не се повтори заразата, категоричен е проф. Форстър. Според него идентифицирането на различните типове вирус и каква роля имат те в разпространяването му са "едни от най-важните въпроси, на които трябва да намерим отговор".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай