Тревога: Деца с усложнения след прекаран К-19

Лекари сигнализираха от Великобритания

Тревога: Деца с усложнения след прекаран К-19 | StandartNews.com

 

Все повече деца във Великобритания постъпват в болница заради усложнения след прекаран Ковид-19. Т.нар. Мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C) се прояви още по време на първата вълна на пандемията през 2020. Докато обаче през април миналата година в британските болници постъпваха средно по 30 деца седмично, то сега броят им скочи до 100, разкрива Дойче Веле.

"Всъщност MIS-C е известен много преди да избухне сегашната пандемия от коронавирус", каза пред ДВ преди близо година шефът на отделението за детска кардиология и педиатрична интензивна медицина към Мюнхенския университет Николаус Хас. "При различни инфекциозни заболявания е възможно някои предразположени пациенти да изпаднат в състояние, при което цялото тяло реагира с тежко възпаление", казва той. А децата не са изключение.

Каква роля играят гените?

Във Великобритания три четвърти от децата, които са засегнати най-тежко от MIS-C, са от африкански или азиатски произход. Според актуален доклад по темата, не е задължително преди това децата да са имали ясно изразена симптоматика на дихателните пътища, за да развият Мултисистемен възпалителен синдром.

От общо 78 непълнолетни пациенти с MIS-C, настанени в интензивно отделение на Острова, 47 на сто са от афро-карибски произход, а 28 процента - с азиатски корени. Това надвишава с 5 до 6 пъти дела на въпросните етнически групи сред британското население. Изследователите смятат, че тук съществена роля могат да играят генетични особености. Тревожен е и фактът, че голяма част от пациентите с MIS-C нямат предишни заболявания. Експертите се нуждаят от детайлни изследвания, за да разберат защо при тези деца е по-висок рискът да развият Мултисистемен възпалителен синдром.

Миналата година лекари от Тексас, САЩ, са проучили детайлно 662 случая на Мултисистемен възпалителен синдром при деца от цял свят, включени в 39 различни изследвания. Всички те са развили възпалението между 1 януари и 25 юли 2020 година. Анализът на данните показва, че 71 процента от децата е трябвало да бъдат настанени за лечение в интензивни отделения, а при 60 на сто се е стигнало до тежък циркулаторен шок. При всяко второ дете, на което е било направена електрокардиограма, лекарите са установили и нарушение на сърдечната дейност.

Всички деца имали треска, а една част от тях се оплаквали от болки в корема и страдали от разстройство и повръщане.

Първоначално лекарите смятали, че това са типичните сипмтоми на болестта на Кавазаки - рядко заболяване, което се проявява най-вече при деца до 5-годишна възраст. Тя има същата симптоматика като Мултисистемния възпалителен синдром и също така е позната много преди сегашната Ковид-пандемия. В света годишно биват регистрирани по около 6000 случая на болестта на Кавазаки. Тя носи името на японския изследовател Томисаку Кавазаки, описал болестта още през 1967 година. Но и 50 години по-късно все още не знаем какво причинивя синдрома на Кавазаки.

Кавазаки и MIS-C: прилики и разлики

И при болестта на Кавазаки пациентите поддържат температура над 38,5 градуса. Тя обаче се различава от поствирусния Мултисистемен възпалителен синдром - не засяга толкова много органи: в повечето случаи засяга сърцето, пациентите поддържат висока температура и имат повишени стойности на черния дроб.

За разлика от болестта на Кавазаки, при MIS-C често са засегнати и бъбреците, белите дробове и черният дроб, кръвните стойности говорят за възпалителни реакции, броят на белите кръвни телца се увеличава.

И в двата случая важи: ако терапията започне навреме, могат да бъдат избегнати увреждания на кръвоносните съдове на сърцето. Но и при двете заболявания са нужни повече изследвания, за да разберем дали Ковид-19 е причинителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай