Този досаден проблем е рисков за коронавируса

Диетолог: И наднорменото тегло е сред рисковите фактори за коронавируса

Този досаден проблем е рисков за коронавируса | StandartNews.com

В последните месеци са били натрупани данни, че наднорменото тегло и високите степени на затлъстяване правят хората с COVID-19 рискови. Такива хора често са приемани в интензивни отделения и поставяни на апаратно дишане. Много проучвания сочат, че при хората с наднормено тегло, по-често се наблюдава фатален изход. Това съобщи пред Нова телевизия диетологът д-р Мария Николова.

Според специалистката един от изводите на проучванията е, че и наднорменото тегло е сред рисковите фактори за коронавируса, освен възрастта и придружаващите заболявания.

„По принцип затлъстяването се свързва с хронично възпаление в организма. Хората, които имат наднормено тегло, обичайно имат по-лош хранителен статус. За сега в България няма официални данни как се е увеличили сред децата данните по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването. Почти ежедневно се сблъсквам с една и съща анамнеза. В следствие на обездвижването и спирането на обичайното движение, ако детето е било с леко завишено наднормено тегло, то вече се презентира със затлъстяване”, обясни тя. 

Доктор Николова посочи, че се наблюдава и натрупване на мазнини в областта на талията, което е предразполагащ рисков фактор. Тя съветва да се приемат повече плодове и зеленчуци, да се консумира пълноценен протеин, а да се занижи приемът на бързи и пържени храни. Според нея, тази диета е полезна и в борбата с коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай