Тестват ново лекарство, с което не се разболяваме от К-19

Лечение с антитела, което е с потенциал да даде на хората незабавен имунитет, изпробват във Великобритания

Тестват ново лекарство, с което не се разболяваме от К-19 | StandartNews.com

Британски учени изпробват ново лечение с антитела, което е с потенциал да даде на хората незабавен имунитет след излагане на Covid-19 и да предотврати заболяване.

Лекарството ще предложи незабавна и дългосрочна защита на пациентите, когато е твърде късно да се предложи ваксина, което потенциално ще спаси хиляди животи. То може да бъде предоставено като спешно лечение на пациенти в болници, жители на домове за социални грижи и студенти, за да помогне за намаляване на разпространението на вируса, пише Дейли мейл.

Хората, които живеят с някой е хванал Covid или са били изложени на заразата, могат да бъдат инжектирани с лекарството, за да спрат развитието на вируса, дори ако не са имали ваксина.

Учените от UCLH започнаха второ клинично изпитване на име Provent, за да изследват употребата на антителата за хора, които може да не се възползват от ваксини, като пациенти с нарушена имунна система или такива с повишен риск от инфекция с Covid-19 поради фактори като възраст, например.

UCLH инжектира десетте души - включително медицинския персонал и студентите - като част от изпитанието Storm Chaser в новия си център за изследване на ваксини, след като проучването влезе във фаза 3 на 2 декември.

Ключовите групи на проучването включват здравни работници, студенти, които живеят в споделени помещения за настаняване, и пациенти, които наскоро са били изложени на зараза с Covid-19.

В първото проучване антитялото, известно като AZD7442, е разработено от фармацевтична компания AstraZeneca, която също е създала ваксина с Оксфордския университет и очаква одобрение за употреба от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA).

Междувременно възрастни хора, както и пациенти с рак и ХИВ, ще участват в изпитанията на Provent.

Директорът на NHS в Англия професор Стивън Поуис каза: „Приносът на NHS за глобалните усилия в борбата с Covid-19 е забележителен.

Тези две клинични проучвания са важно допълнение към тестването на нови терапевтични подходи, тъй като лечението с антитела може да предложи алтернатива на групи пациенти, които не могат да се възползват от ваксина, като например имунокомпрометирани пациенти“.

Вирусологът от UCLH д-р Катрин Хулихан, която води проучването на Storm Chaser, заяви: „Знаем, че тази комбинация от антитела може да неутрализира вируса, така че се надяваме да открием, че прилагането на това лечение чрез инжектиране може да доведе до незабавна защита срещу развитието на Covid- 19 при хора, които са били изложени - когато е твърде късно да се предложи ваксина. “

Хулихан каза, че лечението ще бъде „вълнуващо допълнение“ към усилията, които се тестват и разработват за борба с коровавируса, съобщава The Guardian .

„Ако успеем да докажем, че това лечение действа и предотвратим развитието на Covid-19 за хора, изложени на вируса, това би било вълнуващо допълнение към арсенала от оръжия, разработвани за борба с този ужасен вирус“, каза тя.

Консултантът по инфекциозни болести на UCLH д-р Ники Лонгли, който ръководи университетската част на Provent, каза: „Искаме да успокоим всеки, за когото ваксината може да не работи, че можем да предложим алтернатива, която е също толкова защитна“.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия и експерт по инфекциозни болести, заяви, че новото лечение в процеса срещу "Буря преследвач" може да спаси хиляди животи.

„Ако имате работа с огнища в заведения като домове за възрастни хора или ако имате пациенти, които са особено изложени на риск от тежко изкарване на  Covid, това лечение може да спаси много животи. При условие, че този факт се потвърждава във фаза 3, това може да изиграе голяма роля за поддържането на живота на хора, които иначе биха починали. Така че би трябвало да е нещо голямо", каза Хънтър.

„Ако сте имали огнище в дом за социални грижи, може да използвате тези  коктейли от антитела, за да овладеете огнището възможно най-скоро, като дадете лекарството на всички в дома - обитатели и персонал - които не са били ваксинирани.

„По същия начин, ако живеете с възрастната си баба и вие или някой друг в къщата се заразите, тогава можете да й дадете това, за да я защитите.“

Потенциалният пробив в моменталното лечение с имунитет е добре дошла новина за милиони британци, които са изправени пред ограничения от ниво 4 на фона на нарастващите случаи на коронавирус.

Англия е регистрирала 32 725 случая на коронавирус на Коледа, според последните данни.

Има 14 процента увеличение за една седмица. 570 са починали.

Съсекс, Оксфордшир, Съфолк, Норфолк и Кембриджшир ще бъдат поставени в зона 4, която е най-рискова за новия щам на ковид, открит във Великобритания.

Частите от Есекс, които все още са на ниво 2, Уейвърли в Съри и Хемпшир, включително Портсмут и Саутхемптън, но с изключение на Ню Форест, също ще преминат в най-рисковото ниво.

Така общият брой на хората под най-строгите ограничения става 24 милиона - 43% от населението на Англия. Още 24,8 милиона ще бъдат в ниво 3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай