СЗО с нова зловеща прогноза за ковида

Смъртните случаи ще се повишат през октомври и ноември, предупреждава организацията

СЗО с нова зловеща прогноза за ковида | StandartNews.com

Световната здравна организация (СЗО) очаква повишаване на броя на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, през октомври и ноември, които ще бъдат "по-тежки" месеци. За това предупреди  директорът на европейския клон ва Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

"Ще стане по-тежко. През октомври и ноември ще имаме по-висока смъртност", заяви Клуге в интервю за АФП, в момент, когато броят на регистрираните заразени в Европа нараства, но този на починалите остава стабилен.

Сега "страните нямат желание да чуват подобни лоши новини и ги разбирам", каза директорът на СЗО-Европа. Клуге изрази оптимизъм, че в някакъв момент пандемията ще отмине. Бъдещата ваксина обаче няма да сложи край на проблема, предупреди той.

"Не знаем дори дали ваксината ще бъде ефективна при цялото население. Някои данни сочат, че ще работи при едни, а при други - не", подчерта белгийският лекар. Той изрази опасения, че "ако изведнъж се наложи да поръчваме различни ваксини, това ще бъде логистичен кошмар".

"Краят на тази пандемия ще дойде тогава, когато се научим, като общност, да живеем с тази пандемия. А това зависи от нас. Това е едно много позитивно послание", заяви Клуге.

Броят на регистрираните заразени в Европа нараства през последните седмици, особено в Испания и Франция. Само в петък 55-те страни от европейския клон на СЗО съобщиха за общо над 51 000 случая - повече от пиковите равнища през април. Броят на починалите обаче остава стабилен на равнището от началото на юни - около 400-500 на денонощие.

СЗО-Европа събира всичките си страни членки на заседание, за да обсъдят отговора на пандемията и своята стратегия през следващите пет години, отбелязва Франс прес.

Франция и Великобритания се опасяват от втора вълна на коронавируса

Френското правителство предупреди в събота, че "всички можем да бъдем засегнати" от коронавируса, така че трябва да се защитим заедно чрез спазване на предпазните мерки, пише в. "Депеш". Тонът на новите предупреждения се промени рязко, след като Франция премина границата от 10 000 заразени за 24 часа.

Франция, подобно на други европейски страни, преживява ново засилване на разпространението на коронавируса, което накара властите в петък да обещаят стъпки за ускоряване на тестовете и затягане на мерките в районите с голям брой заразявания, за да се избегне връщане на общата карантина, наложена по-рано през годината.

Във Великобритания парковете, плажовете и баровете бяха пълни през последния ден преди да влезе в сила новото "правило на шестимата", забраняващо срещите между повече от шест души от две домакинства. Британците решиха да се възползват максимално от последния ден на отслабени мерки за социално дистанциране, отбелязва в. "Дейли мейл". Хора се срещаха на големи групи в слънчеви райони на Брайтън, Лийдс, Лондон и Нотингам, въпреки опасенията от предаване на коронавируса. Стигна се дори до намеса на полицията.

В същото време правителството обмисля да инструктира 4,5 милиона души в уязвимо положение да си стоят по домовете и затваряне на пъбовете в 22 часа, защото "младите хора не спазват правилата", добавя британското издание, като подчертава, че страната е на прага на въвеждането на нова карантина. Британците бяха предупредени да спазват новите правила, ако искат да я избегнат.

В същото време системата за извършване на тестове е обхваната от хаос и лабораториите изпращат проби в Италия и Германия, за да се справят с натоварването.

Британският в. "Гардиън" коментира въвеждането на новото "правило на шестимата" в Манчестър, като заявява, че "ако съдим по подобната на фарс карантина в Манчестър, втората вълна на коронавируса ще ни засегне тежко". Следенето на сложните мерки за ограничаване на разпространението на пандемията затруднява жителите на града.

Ситуацията в борбата с коронавируса започва да напомня на случващото се през март. Разликата е, че сега солидарността е заменена с недоволство, подчертава британското издание.

Великобритания трябва да предприеме спешни мерки, за да предотврати нарастването на броя на случаите на заразяване в геометрична прогресия, призовава в. "Ивнинг стандард". "Тънката струйка" от случаи може да се превърне във "водопад", предупреждава Питър Оупъншау, професор по експериментална медицина в лондонския Имперски колеж, цитиран от изданието. Ако хората не спазват "правилото на шестимата" страната може да се върне към карантината.

"Правилото на шестимата" е безсмислено от гледна точка на децата, които се срещат всеки ден с приятелите си в училище. Смята се, че те не са изложени на такъв риск от заразяване и няма толкова голям шанс да предадат вируса. В същото време обаче децата, дори бебетата, се броят за отделни индивиди при налагането на новото правило. Така че в крайна сметка остава неясно дали те повишават риска от заразяване или не, подчертава изданието, пише "Медиапул".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай