Специална дъвка пази от коронавируса

Дъвката може да ограничи количеството вирус в слюнката

Специална дъвка пази от коронавируса | StandartNews.com

Изследователи са създали дъвка, съдържаща протеин, който „улавя“ частиците на коронавируса, може да ограничи количеството вирус в слюнката и да помогне за ограничаване на предаването, когато заразените хора говорят, дишат или кашлят, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус.

Дъвката съдържа копия на протеина ACE2, намиращ се върху клетъчните повърхности, който вирусът използва като шлюз, за да проникне в клетките и да ги зарази. При експерименти в епруветка, използващи проби от слюнка и тампон от заразени индивиди, вирусни частици се прикрепиха към ACE2 „рецепторите“ в дъвката.

В резултат на това вирусният товар в пробите е спаднал с повече от 95%, съобщава изследователският екип от Университета на Пенсилвания в изданието Molecular Therapy. Дъвката прилича по вкус и мирис като конвенционална дъвка, може да се съхранява в продължение на години при нормални температури и дъвченето й не уврежда протеиновите молекули ACE2, казаха изследователите.

Използването на дъвка за намаляване на вирусния товар в слюнката, предполагат те, би допринесло за ползата от ваксините и би било особено полезно в страни, където ваксините все още не са налични или достъпни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай