Смолян надул броя заразени за последните 24 часа

Сред 140 положителни проби за коронавирус през изминалото денонощие близо 60 са от Смолян

Смолян надул броя заразени за последните 24 часа | StandartNews.com

Сред 140 положителни проби за коронавирус през изминалото денонощие близо 60 са от Смолян, съобщи главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ.

„Получаването на тези контакти в предприятието в Смолян е в резултат на работата на хора, които вероятно са били положителни. В област Смолян и досега имаше отделни по-малки огнища на коронавирус. Има много контакти между хората и събирания. Сега сме се фокусирали върху предприятието, чиито собственик е осигурил много добри условия и всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено. Не трябва да изключваме контактите, които се правят извън работното място. Хората най-тясно контактуват по време на почивките и транспорт до работното място“, каза Кунчев.

„Едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, които не налагат болнично лечение. Не повече от 4-5% от хората стигат до болница“, посочи той.

„Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат“, добави той.

„Днес заминавам за Кюстендил, където също имахме проблем с разпространението на коронавируса в ромската махала. Това са хора, които работят активно и имат и допълнителни контакти. Изолацията на квартала даде резултат там и сега бройките са много по-малко, но е трудно за контрол, защото става въпрос за много и активни хора и затова не са толкова бързи резултатите понякога“, допълни Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай