Симптом на коронавируса може да ви изправи косите!

Хората най-често се оплакват от оплешивяване

Симптом на коронавируса може да ви изправи косите! | StandartNews.com

Въпреки че косопадът не е един от често срещаните симптоми на коронавирус, някои хора, които са преболедували COVID-19, твърдят, че е страничен ефект, пише британският таблоид „Сън”.

В социалните мрежи и пред лекари хората най-често се оплакват от оплешивяване, след като вече са се възстановили от болестта.

“Изгубих около 55 % от косата си и всеки ден продължава да капе”, разказва Грейс Дадли, която забелязала проблема около месец, след като била изписана от болницата.

Луиза Барис – основател на група за подкрепа на пациенти с COVID-19, подчертава, че повече от една трета от членовете на групата страдали от частично оплешивяване, включително тя самата.

Дерматолозите в САЩ забелязват увеличение на пациенти, притеснени, че виждат кичури коса на възглавницата си или под душа.

Според медиците обаче, това явление може да е свързано с един от основните симптоми на коронавирусната инфекция – повишената температура.

“Треската, предизвикана от повишаване на температурата над 37,5 градуса може да бъде съпроводена от косопад, тъй като се нарушава естественият цикъл на растежа на косата”, обяснява д-р Арагон Джузепе.

Според психолога Ева Праудман, при пациентите се наблюдава така нареченият телогенен отток, когато голямо количество коса изтънява или започва да пада, намирайки се в покой. Друга възможност за косапада са по-високите нива на стрес, които болните от коронавирус преживяват.

Тъй като Covid-19 е нов вирус, експертите все още работят, за да разберат всички симптоми, но най-честите и основни обикновено включват: Треска, суха кашлица, умора, болки в тялото и главоболие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай