Силна умора и температура - признаци за ковид

Колкото по-бързо се потърси помощ, толкова шансовете са по-големи, заяви доц. Кунчев

Силна умора и температура - признаци за ковид | StandartNews.com

Силна умора, температура, задух, загуба на обоняние и вкус. Това са основните признаци за зараза с COVID-19, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред Нова тв. Той уточни, че хремата може да не е определящ симптом за коронавирус. След 3-4 дни от контакта е най-голяма вероятността вирусът да бъде уловен с тест.

След 10-ия ден вирусният товар намалява, затова, ако човек е добре, ще може да се преустанови карантината.

Доц. Кунчев коментира рекордния брой от 516 новозаразени за денонощие у нас, като каза, че ръстът отговаря на средния в Европа. И отново заяви, че не се налагат нови, по-строги мерки, но трябва да се спазват тези, които са въведени в момента. По думите му, много строгите мерки с почти пълното затваряне в началото на пандемията са взети, защото всички са се учели от пробите и грешките си. Двете крайности са били Израел - с пълно затваряне, и Швеция - на доста либерален режим. Но и в двете страни ефектът не е бил особено значителен.

Доц. Кунчев съобщи, че и у нас се използва ремдесевир - лекарството, приложено на президента Тръмп. То никак не е евтино - един флакон струва около 700 лева. Вирусната бронхопнемония се лекува с голям набор антибиотици, включително и с добавка на микроелементи като селен. 

Много хора, заразени с ковид, скриват контактите си. Най-важният въпрос е как да се преборим с недоверието на хората за опасността от заразата, които отказват да носят маски и да ограничат контактите си. "Вярват - не вярват, нека се пазят. А всеки който не вярва, да заповяда в "Пирогов", даваме 1000 лева на доброволец", каза д-р Кунчев.

Защо при нас е по-висока смъртността - първо, поради застаряващото население и много хора с придружаващи заболявания. И второ - заради закъсняването с вземане на мерки. "Мой познат стоял две седмици с висока температура", казва главният инспектор. По думите му, колкото по-бързо се реагира, толкова по-добри са шансовете за излекуване. Хората да не си мислят, че ако ядат всяка вечер чесън и пият по две ракии, ще ес оправят от самосебе си, посочи доцентът.

Дочц. Кунчев очаква броят на новозаразените да расте. И даде за пример Черна гора. "Здравната система е много изморена, но и много подготвена", каза доцентът, 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай