Шивашки цех пламна с COVID-19, заразените са 60

Благоевградска област отбеляза през последното денонощие нов антирекорд

Шивашки цех пламна с COVID-19, заразените са 60 | StandartNews.com

Благоевградска област отбеляза през последното денонощие нов антирекорд. За пореден ден регионът е на първо място по брой заразени с COVID-19.

Само за последното денонощие броят им е скочил два пъти. Те вече са 97, като 60 от тях са работещи в шивашки цех в Разлог. Голям е броят на заразените и в още два големи български града - Варна - 54 и Пловдив - 45 новозаразени.

Голяма част от работещите в цеха живеят в Белица и село Бабяк. Именно от селото са най-много заразените служители от цеха - 15. В Благоевград също има много заразени - 22, но в областния град, разпространението е дифузно и няма установени огнища, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Временно шивашкият цех в Разлог е затворен, докато се извърши пълна дезинфекция. Служителите са изолирани, тестват се и контактните им лица. Положителните случаи са без симптоми. Заради огнището в село Бабяк временно е затворена и детската градина.

Голяма част от отделенията в областта вече са запълнени, а медицинският персонал изнемогва. Заради увеличения брой на заболели в областта, белодробната болница в Благоевград има готовност да бъде преструктурирана и да поеме лечението само на заразени с коронавирус.

"Ще лиши пък другите болни от грижа. Сега е лято, ние се грижим предимно хронично болни - белодробно. През другото време, когато дойде зимата, точно те имат нужда от грижи, имат нужда от кислородолечение, имат нужда от анабиотично лечение. И те няма да има къде да го получат, ако така продължава", оплака се д-р Петър Георгиев, директор на Белодробна болница - Благоевград.

От общинския кризисен щаб казаха, че имат готовност и за разкриване на полева болница, но няма достатъчно медицински екипи, които да обслужват повече пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай