Може ли АстраЗенека да даде ваксини на цял свят

По-рано Италия, Германия, Франция и Нидерландия подписаха договор с АстраЗенека

Може ли АстраЗенека да даде ваксини на цял свят | StandartNews.com

Фармацевтичният гигант АстраЗенека преговаря с Япония, Русия, Бразилия и Китай за доставката на своята все още неготова ваксина срещу коронавируса, съобщи днес шефът й Паскал Сорио, цитиран от Ройтерс.

Британската компания се готви да публикува резултатите от първата фаза на тестовете на ваксината, която е разработена съвместно с Оксфордския университет. Експерименталната фаза на препарата вече е напреднала и се очаква да завърши през есента, съобщи днес италианският здравен министър Роберто Сперанца в пост във "Фейсбук".

Британската агенция за лекарствени и здравни продукти е одобрила началото на третата фаза на тестовете, след като проучвания са показали, че ваксината е достатъчно ефикасна и безопасна, каза Сорио пред репортери по видеовръзка. Той добави, че компанията очаква пълни резултати от тестовете до края на лятото и добави, че ваксината ще струва няколко долара за доза.

По-рано Италия, Германия, Франция и Нидерландия подписаха договор с АстраЗенека (AstraZeneca) за доставка на ваксина срещу коронавируса за европейските граждани.

Договорът е за 400 милиона дози, като първата партида от ваксината ще бъде на разположение до края на текущата година. Европейската комисия получи вчера мандат от правителствата на страните членки да договаря закупуването на обещаващи ваксини срещу COVID-19, но не се знае дали ще има на разположение достатъчно пари, посочи еврокомисарят по здравеопазването.

Русия обяви, че планира да започне да произвежда своя ваксина срещу коронавируса през септември, след като получи клинично одобрение през август. В момента са в ход клиничните тестове на руската ваксина върху доброволци, съобщи вицепремиерката Татяна Голикова, цитирана от ДПА.

През май руският Национален изследователски център по епидемиология и микробиология обяви,че е разработил ваксина. Според директора по изследователската дейност Александър Гинзбург тя няма странични ефекти. Учените са я изпробвали първо върху животни, а после и върху самите себе си. Все още не е публикувано проучването за ваксината и няма независимо потвърждение на изявленията, направени за нея от учени или от членове на правителството, отбелязва ДПА.

Известно е също така, че руските военни в момента изпробват ваксина върху 50 войници доброволци във военен изследователски институт край Москва. Тестовете трябва да приключат до края на юли.

Руският президент Владимир Путин призова за разработване на собствена руска ваксина възможно най-скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай