Ще има ли локдаун? Президентът свиква министри за ковид

Срещата ще започне в 12.00 часа и в нея ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова

Ще има ли локдаун? Президентът свиква министри за ковид | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ще проведе в неделя, 24 октомври, среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата ще започне в 12.00 часа и в нея ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ако мерките със зеления сертификат не сработят до 10-15 дни, алтернативата е пълен локдаун". Думите на здравния министър са цитирани на фейсбук страницата на МЗ.

Пред Нова Стойчо Кацаров призна, че здравната ни система се задъхва. Липсват респиратори, които ще се търсят от чужбина. Обмисля се и вариант, при който тежкоболни пациенти ще бъдат изпращани за лечение в други държави.

Връщане на децата в училище, особено на тези от 1-4 клас, ще е първото разпускане, ако мерките сработят, каза министърът.

Има сериозна съпротива от родители да се тестват децата им, добави Кацаров. Той е категоричен, че няма нито едно противопоказание на ваксините.

Междувременно бизнес организации изразиха подкрепа за въвеждането на зеления сертификат, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но подчертаха, че имат резерви по начина, действащ в момента. Представителите на организациите от различни сектори, главно в туризма, ресторантьорството, ритейл центрове, детски центрове, фитнес зали предлагат за издаване на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Те отбелязват, че у нас бе създаден прецедент от страна на Министерството на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши зелен сертификат да важи след поставянето на първа доза ваксина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай