Проф. Аргирова разкри кога идва нова вълна

Тя ще е през втората половина на август

Проф. Аргирова разкри кога идва нова вълна | StandartNews.com

"Искам първо да подчертая, че това не са нови щамове, а мутации на оригиналия вирус, който беше регистриран първоначално в Ухан. Данните показват, че одобрените ваксини от Европейската агенция по лекарствата са ефективни и ефикасни срещу всички варианти на коронавируса, но в малко по-малка степен. Важното е, че действат със сигурност. Засега няма официални данни за това в каква различна степен ваксините влияят срещу новите варианти. Важното, което трябва да знаят хората, е, че и РНК ваксините, и векторните препарати при завършен пълен курс на имунизация предпазват и от Делта вариант.", каза пред Монитор вирусологът  проф. Радка Аргирова.

"Това, което може да се каже към момента от научна гледна точка, е, че хората, които са преболедували коронавируса, досега са предпазени от заразяване и от неговите нови варианти, но не в пълна степен. Разликата е, че ако един преболедувал се зарази след това повторно, той ще прекара заболяването с много по-слабо изразени признаци. Абсолютно е възможно дори някои от тях да не разберат това и да не усетят, че изкарват на крак повторно заболяването. В тези случаи обикновено те се заблуждават, че имат настинка.

В интерес на истината има едно ново изследване, според което след преболедуване на коронавируса е достатъчна само една доза, а не две дози от РНК ваксините. Данните от въпросното проучване показват, че дори поставянето на една игла би имало същия ефект.

Това е един и същи вирус, който е мутирал и има няколко варианта. Не може да се говори, че ваксината е създадена, преди да е известен вирусът. Вирусът е известен на научната общност вече година и половина, тоест от самата му поява. Това е същият вирус, вариантите и измененията в него са много малко. Например 4 или 5 аминокиселини са се изменили от около 500, по точно 492 броя. Това не може да окаже толкова силно влияние, че ваксините да не действат срещу новите варианти на коронавируса. Ваксините действат срещу вируса и неговите установени мутации към момента.

Индийският вариант на коронавируса има малко по-различна картина. Той протича повече като настинка, с по-слабо изразени признаци на кашлица и задух. Това показва, че е с по-слаба интензивност болестната картина, отколкото при оригиналния щам.

Няма да бъде в никакъв случай това, което беше през ноември и декември. Ще бъде по-лека следващата COVID вълна, но отново ще има хоспитализиране на голям брой хора. Не мисля, че това ще затрудни здравната ни система. Според мен тя ще издържи и на следващата вълна. Моята прогноза е, че тази вълна ще настъпи между средата и края на август. До средата на август ще е спокойно, кротко и тихо по отношение на противоепидемичната обстановка в страната. След това ще започне лека-полека да се забелязва и новата COVID вълна", каза проф.Аргирова..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай