Предупреждават за непредвидени последици от К-19

За да бъдат избегнати негативни последици за бъдещето на децата, директорът на СЗО Европа призова за научнообосновани политики

Предупреждават за непредвидени последици от К-19 | StandartNews.com

Пандемията от новия коронавирус може да има непредвидени последици като увеличаване на броя на децата със затлъстяване, предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от ДПА, цитирана от БТА.

В публикуван днес доклад СЗО Европа отбелязва, че съществува риск затварянето на училища по време на локдауните да се отрази на хранителния режим и физическата активност на подрастващите.

"КОВИД-19 потенциално може да засили една от най-тревожните тенденции в европейския регион на СЗО - нарастващото затлъстяване на децата", коментира директорът на офиса Ханс Клуге. Той отбеляза, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с животозастрашаващи заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови болести.

За да бъдат избегнати негативни последици за бъдещето на децата, директорът на СЗО Европа призова за научнообосновани политики с цел насърчаване на здравословен хранителен режим и физическа активност, като например данъчно облагане на подсладените напитки.

Според доклада близо една трета от децата на възраст между 6 и 9 години в региона са с наднормено тегло. Ситуацията е най-тревожна в средиземноморските страни, въпреки че бавно се подобрява в държави като Гърция, Италия, Португалия и Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай