Повечето проби повишили броя заразени с К-19

От 9 юни се отчита значително завишение на броя на дневните случаи в страната

Повечето проби повишили броя заразени с К-19 | StandartNews.com

Здравният министър Кирил Ананиев дава допълнителна информация относно удължаването на извънредната епидемиологична обстановка, която бе удължена с решение на Министерския съвет до 15 юли.

От 9 юни се отчита значително завишение на броя на дневните случаи в страната, показва направеният анализ, посочи Ананиев.

Увеличението е от 3,2 пъти. През този период е увеличен и броят на лабораторните изследвания на българските граждани за коронавирус. Той уточни това, тъй като за първите две седмици на юни са се правили средно 1200 проби, след това вече около 2000 проби средно дневно ниво.

Предприети са незабавни мерки за откриване на източниците на инфекциите, с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Сред основните изводи е, че COVID-19 представлява сериозна опасност за обществеността. Все още няма специфична профилактична мярка за вируса, няма ваксина или лекарство. Причинителят е вирус с неизвестен произход и инфекциозност.

Ананиев уточни, че няма да се въвеждат нови или стари строги мерки. На първо място остава забраната за влизане в страната на лица от държави с висок риск. Остава носенето на маски на закрито, ограниченията на събиранията и масовите мероприятия.

"Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол", подчерта министърът.

Целта е хората да спазват мерките, а не да събираме глоби, заяви министърът.

По отношение на детските градини, дадени са инструкции на персонала да няма струпвания между децата, да има дистанция. Засега няма притеснителна информация, уточни той.

Рискова е средата в парламента. Седалките са на не повече от 20- 30 см. Ще трябва да се проведе разговор с председателя на парламента. Много са близко, трябва да се измисли организация за присъствие, каза Ананиев.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна каза, че все още има отделни клъстъри на заболяването, но има и възникване на нови случаи на отделни места в страна. В момента разпространението е смесено и клъстерно и дифузно. Няма официална позиция за това, че България е ранно разпуснала мерките.

Според него не е проблемът в отпадането на мерки, а в контрола върху тях. Там, където не са спазени, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването.

За ресторантите трябва да се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина. Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Доц. Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете. Защото не става въпрос само за учениците, а за големи групи родственици, които се събира. Рискът не е за децата, а за семействата, каза доц. Кунчев. Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Предстои разговор с министъра на образованието, след който ще стане ясно дали ще се допълва заповедта за провеждане на баловете, допълни министър Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай