Печките разнасят коронавирус

С увеличаването на фините прахови частици расте броят на болните, включително и от К-19

Печките разнасят коронавирус | StandartNews.com

В момента, в който застудее и хората започнат да палят печките, случаите на коронавирус ще се увеличат. Мрачната прогноза направи пред БНТ известният пулмолог д-р Александър Симидчиев. Той припомни, че през есента по принцип расте броят на заразените с грип, защото хората започват да стоят по къщите и са заедно. "Нямаме повишение на фините прахови частици. Но в момента, в който хората започнат да палят печките, ще скочат случаите на заразените. Тези фини прахови частици увеличават болните, включително и от коронавирус", поясни д-р Симидчиев.

Той не вижда големи проблеми за учениците след връщането им в класните стаи, защото са млади хора без рискови фактори. Те няма да боледуват, каза пулмологът. Спадовете и пиковете в броя на заразените се дължи на поведението на хората, а не на самия вирус, категоричен бе той.

"Няма нищо общо между ваксинацията за грип и ваксинацията на коронавирус. Ако спазваме класическите мерки, ще се случи и същото с обикновения грип - ще намалеят заразените", уточни д-р Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай