Оляха се! Болница иска 700 лв. от заразени с Ковид

МБАЛ "Маджуров" потвърди, че има такава практика, парите от държавата й били малко

Оляха се! Болница иска 700 лв. от заразени с Ковид | StandartNews.com

Частна болница в Бургас мина всички граници - иска по 700 лв. от пациенти, за да ги лекува от COVID-19. Скандалът разкри зрител в сигнал до бТВ. МБАЛ "Маджуров" потвърди, че има такава практика. Парите, които държавата плащала по клинична пътека й били малко.

Според финансовия мениджър на лечебното заведение Йорданка Христова отпусканите от здравната каса 1200 лева по клинична пътека за коронавирус не покриват разходите. Тя смята, че държавата трябва да дава минимум по 3000 лв. за лечението на пациент

Пред Би Ти Ви председателя на сдружението на частните болници Красимир Грудев посочи, че за първи път чува за такава практика и няма информация пари от заразени с коронавирус да се искат на други места. Той обеща да направи проверка.

Никой никъде не взима никакви пари, дори полагаща се по закон потребителска такса, всичко съм проверил. Категорично съм против това. Не е заплатена пътеката, в отделни случаи не стигат и 3000 лв., ремдесивир е скъп, трябва да се помисли, но не бива да се доплаща от COVID болни", коментира Грудев.

Според него вече всички частни болници, които имат условия, поемат болни с COVID-19.

В Бургас и областта са разкрити 398 легла за заразени с коронавирус, като 127 са в частни болници. Според директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров всеки пациент има право на избор дали да доплаща за лечението си. "Ако някой не желае да си доплаща, естествено, имаме свободни легла и в другите лечебни заведения. Той има право на избор, той има право да каже: "Не, аз не искам в тази частна болница!", казва Паздеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай